Met de caravan in de bergen

Met de camper of caravan op pad: plakken maar!

Soms ziet u ze: ronde stickers met getallen op caravans, vouwwagens en campers. Maar in welke landen in Europa moet u nu zo'n sticker op uw aanhanger of camper plakken? En wat betekent zo'n caravansticker eigenlijk?

Onderweg 19 apr 2019 2 minuten

Snelheidsstickers spotten

Hij is wit, rond en heeft een zwarte rand. En in het midden staat een getal. Zo zien de snelheidsstickers eruit die u soms op uw caravan of camper moet plakken.

Medeweggebruikers opgelet

'Pas op, we gaan niet harder dan 80!' Een snelheidssticker waarschuwt achteropkomend verkeer. En dat is wel zo veilig. Zeker als uw medeweggebruikers veel harder rijden.

Erop uit in Europa

Dit plakt u op uw caravan, vouwwagen of camper

In Duitsland mag u met uw caravan of vouwwagen meestal niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Maar soms mag dat wel. U mag 100 rijden als u een Tempo 100-ontheffing heeft. Om deze ontheffing te krijgen moet uw caravan of vouwwagen onder andere een oplooprem en hydraulische schokdempers hebben. En de banden mogen niet ouder zijn dan 6 jaar. U vraagt de Tempo 100-ontheffing gewoon in Nederland aan. De controle kan bij u thuis of via een caravandealer. En wordt uw aanhanger goedgekeurd? Dan mag u een caravansticker met de snelheid 100 erop plakken.

Met een camper tot 3500 kilo mag u in Duitsland op de snelweg 130 rijden. Net als met een gewone auto. Is uw camper zwaarder dan 3500 kilo? Dan is 100 km per uur de maximum snelheid. U hoeft geen snelheidssticker op uw camper te plakken.

Heeft u een camper van meer dan 3500 kilo? Dan plakt u achter op de camper een sticker van 80, 100 en 110. Want u mag 80 rijden buiten de bebouwde kom en 100 op wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken. Op de snelweg mag u 110 rijden. Behalve als het regent. Dan gelden er weer andere snelheidsregels. De stickers koopt u bij Franse tankstations.

Op campers die minder wegen dan 3500 kilo, caravans en vouwwagens hoeft u geen snelheidsstickers te plakken.

Is uw camper of auto met aanhanger langer dan 12 meter? Of wegen ze samen 3500 kg of meer? Dan doet u in Spanje de ECE 70-markering erop. Dit zijn reflecterende rechthoekige platen die ook verkrijgbaar zijn als sticker. Deze markering is geel met een rode rand. Een ECE 70-plaat koopt u onder andere bij kampeerwinkels.

In andere Europese landen, behalve Portugal, mag deze markering niet op uw aanhanger zitten. Dat betekent dat u de platen er bij de grens op moet doen en weer eraf moet halen. Alleen bij sommige vrachtwagens mogen de platen erop blijven zitten.

In Italië en Oostenrijk hoeft u geen caravanstickers te plakken. In Zwitserland ook niet. Maar vergeet hier niet om ook voor uw caravan een tolvignet te kopen! Dat is namelijk verplicht.

Denk aan de milieusticker

Naast caravanstickers zijn in steeds meer Europese landen milieustickers verplicht. In Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld. Met een milieusticker laat u zien hoe milieuvriendelijk uw auto is. Heeft u een vervuilende auto? Dan mag u sommige steden niet in. Zo moet de luchtkwaliteit verbeteren.

Speel getallenbingo!

(Klein)kinderen op de achterbank? Hoe houdt u het gezellig? Nou, met Snelwegbingo. U maakt thuis zelf een bingokaart. Zet daarop 16 getallen tussen 1 en 130. 4 verschillende getallen per rij. Cijfers die te zien zijn op nummerborden of caravanstickers. Wie als 1e de bingokaart vol heeft, wint!