Erop uit in Europa

Dit plakt u op uw caravan, vouwwagen of camper

In Duitsland mag u met uw caravan of vouwwagen meestal niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Maar soms mag dat wel. U mag 100 rijden als u een Tempo 100-ontheffing heeft. Om deze ontheffing te krijgen moet uw caravan of vouwwagen onder andere een oplooprem en hydraulische schokdempers hebben. En de banden mogen niet ouder zijn dan 6 jaar. U vraagt de Tempo 100-ontheffing gewoon in Nederland aan. De controle kan bij u thuis of via een caravandealer. En wordt uw aanhanger goedgekeurd? Dan mag u een caravansticker met de snelheid 100 erop plakken.

Met een camper tot 3500 kilo mag u in Duitsland op de snelweg 130 rijden. Net als met een gewone auto. Is uw camper zwaarder dan 3500 kilo? Dan is 100 km per uur de maximum snelheid. U hoeft geen snelheidssticker op uw camper te plakken.

Heeft u een camper van meer dan 3500 kilo? Dan plakt u achter op de camper een sticker van 80, 100 en 110. Want u mag 80 rijden buiten de bebouwde kom en 100 op wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken. Op de snelweg mag u 110 rijden. Behalve als het regent. Dan gelden er weer andere snelheidsregels. De stickers koopt u bij Franse tankstations.

Op campers die minder wegen dan 3500 kilo, caravans en vouwwagens hoeft u geen snelheidsstickers te plakken.

Is uw camper of auto met aanhanger langer dan 12 meter? Of wegen ze samen 3500 kg of meer? Dan doet u in Spanje de ECE 70-markering erop. Dit zijn reflecterende rechthoekige platen die ook verkrijgbaar zijn als sticker. Deze markering is geel met een rode rand. Een ECE 70-plaat koopt u onder andere bij kampeerwinkels.

In andere Europese landen, behalve Portugal, mag deze markering niet op uw aanhanger zitten. Dat betekent dat u de platen er bij de grens op moet doen en weer eraf moet halen. Alleen bij sommige vrachtwagens mogen de platen erop blijven zitten.

In Italië en Oostenrijk hoeft u geen caravanstickers te plakken. In Zwitserland ook niet. Maar vergeet hier niet om ook voor uw caravan een tolvignet te kopen! Dat is namelijk verplicht.