Woningen 20,4% duurder: grootste stijging ooit

Woningen fors duurder

Mensen die in december een woning kochten, betaalden gemiddeld 20,4% meer dan een jaar eerder. Dit is de grootste stijging sinds het CBS de woningprijzen bijhoudt. Van de grootste steden is Utrecht de enige waar de prijs harder toenam dan het landelijk gemiddelde. Vooral in de 2e helft van 2021 zijn woningen fors meer waard geworden.

Prijsontwikkeling

Prijsstijging in 2021 het grootst bij 2-onder-1-kapwoningen
Ongeacht het type woning nam de gemiddelde prijs vorig jaar toe, ten opzichte van een jaar eerder. 2-onder-1-kapwoningen spanden de kroon met een stijging van 16%. Het kleinst was de prijsstijging voor appartementen (13,3%). Dit type woning is ook relatief veel verkocht, het aantal transacties was bijna hetzelfde als in 2020. Dit terwijl er bijvoorbeeld 5% minder 2-onder-1-kapwoningen zijn verkocht.

Bestaande koopwoningen 


Het aanbod beschikbare koopwoningen is kleiner dan de vraag

In 2020 was dit ook al het geval, maar toen nam het aantal woningverkopen in heel Nederland nog toe. Vorig jaar droogde het aanbod verder op en werden in alle provincies minder woningen verkocht. De daling was het grootst in Zeeland (-11,6%) en het kleinst in de provincie Utrecht (-0,6%).

Utrecht koploper van de G4
Kijken we naar grotere steden, dan springt Utrecht eruit met een prijsstijging van 16%. De prijs van woningen in de Domstad zijn hiermee iets harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. In de andere steden van de G4, waaronder ook Amsterdam, kwam de stijging niet boven het gemiddelde uit. Opvallend is wel dat alleen in de hoofdstad het aantal verkopen toenam.

NVM herkent trend CBS en waarschuwt
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uitte recent haar zorgen over de woningmarkt. Makelaars willen wel verkopen, maar hebben simpelweg te weinig woningen in het aanbod. NVM-voorzitter Onno Hoes zei eerder deze maand: “We maken weer een teruglopend woningaanbod en gestegen verkoopprijzen bekend. Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. We zien daarnaast dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert.”

Blijf met uw klanten in gesprek
Er zijn altijd klanten op zoek naar een nieuwe woning. Als adviseur kunt u helpen door vooraf de financiële mogelijkheden te bespreken. Zodat uw klant precies weet wat hij maximaal kan en wil betalen voor zijn nieuwe woning. Zeker in deze stijgende markt, kunt u zich daarmee onderscheiden.

Lees alle nieuwsberichten