Vergoeding bij vervroegde aflossing

Berekening altijd in voordeel van de klant

Klanten die een vervroegde aflossing doen, krijgen vanaf 2 september geld terug als de rente gestegen is tussen het moment van berekening van de vergoedingsrente en het moment van aflossen.
Renteverschil

Nieuwe methode

Centraal Beheer doet vanaf begin september een nacalculatie als een klant de lening van zijn hypotheek vervoegd aflost. Deze berekening is altijd in het voordeel van de klant.

Bij een vervroegde aflossing betaalt de klant vergoedings­rente. Soms verandert de rente nog tussen het moment dat de aflosnota wordt opgemaakt en het moment van daadwerkelijke aflossing. Als de klant bij de notaris zit, kan de nota niet meer worden aangepast. Daarom wordt achteraf gekeken of het bedrag van de vergoedings­rente juist was. 

  • Is de berekende vergoeding op de aflosdatum te hoog? Dan betaalt Centraal Beheer de klant het te veel betaalde bedrag terug.
  • Omgekeerd, als de berekende vergoeding te laag is, hoeft te klant niet bij te betalen.

Terugbetalingsregeling

De terugbetalingsregeling wordt vanaf september ingevoerd. Aanvankelijk wordt dit handmatig verwerkt. Daardoor kan het tot 3 maanden duren voordat de klant het verschil terug ontvangt. De verwachting is dat het proces voor het eind van dit jaar geautomatiseerd is, zodat klanten dan binnen enkele dagen het geld op hun rekening gestort krijgen.
Lees alle nieuwsberichten