De spijker op zijn kop of de plank mis?

Zelfstandig ondernemers helpen met pensioenopbouw - door Paul Bänziger

Foto Paul Banziger

Als hoofd commercie bij Centraal Beheer hanteer ik regelmatig de voorzittershamer. Ook in mijn vrije tijd ga ik regelmatig met een hamer aan de slag. Om van hout iets moois te maken. Een bankje voor in mijn huis bijvoorbeeld. En ik geef ook wel eens een workshop. Soms voel ik me dan een beetje zelfstandig ondernemer. Dan dwalen mijn gedachten af naar wat je als zzp’er allemaal zelf moet regelen.

Het is toch echt wel confronterend dat een zzp’er voor zijn eigen pensioen moet zorgen. De meeste die ik ken, hebben vaak slechts een klein – of helemaal geen – pensioen opgebouwd bij een werkgever. Dus iedere zelfstandige moet eigenlijk vanaf dag 1 nadenken over wat hij aanvullend regelt voor zijn oude dag. Dat valt niet altijd mee. Want als ondernemer ben je meer bezig met het hier en nu dan met straks en later. Pensioen is nog heel ver weg.

Juist als je met eigen handen iets opbouwt, wil je er goed voor zorgen. Dat begrijp ik als geen ander. En dan komt het belang van goed advies al snel om de hoek kijken. Elke week spreek ik adviseurs die hun klanten blij maken met een nieuwe hypotheek. Daar zitten ook ondernemers bij. Voor wie het goed zou zijn om na te denken over hoe ze na pensionering hun hypotheek nog kunnen betalen.

Dus ik vraag jou als adviseur: ga jij met elke zzp’er ook in gesprek over meer dan zijn hypotheek? Misschien ben jij die hypotheekadviseur pur sang. Dat is natuurlijk prima. Maar bedenk dan wat je voor die ondernemende klant nog meer kunt betekenen. Bijvoorbeeld door nog eens te kijken naar de betaalbaarheid van zijn huidige en zelfs zijn toekomstige hypotheek. Want het is een uitgelezen kans om je toegevoegde waarde te laten zien. 

Nu ben ik in het dagelijks leven niet alleen bezig met hypotheken, maar ook met een breed palet aan financiële oplossingen. En laten we bij Centraal Beheer nu net een flexibel product hebben dat ondernemers ondersteunt met het aanvullen van hun pensioen. Met Extra Pensioen Opbouw kan een klant sparen, beleggen of beide combineren. En hij kan eenvoudig onbeperkt wisselen tussen sparen en beleggen. Extra Pensioen Opbouw is ook geschikt voor de inleg van vrijkomend lijfrentekapitaal, jaarruimte, afstorten oudedagsreserve of stakingswinst. En ik ben er trots op dat Extra Pensioen Opbouw in november van MoneyView 5 sterren kreeg voor de prijs.

Ook het bespreken van een overlijdens­risico­verzekering met een zelfstandig ondernemer is voor mij een no-brainer. Want natuurlijk wil die dat zijn nabestaanden goed verzorgd achterblijven als er iets met hem gebeurt. Onze annuïtair dalende ORV springt er op dat gebied nog steeds uit met een van de beste tarieven voor jongere mensen in de markt. We kunnen 1 of 2 personen verzekeren op een polis. En ook goed om te weten: in het geval dat je klanten uit elkaar gaan, splitsen we de polis, zonder nieuwe gezondheidsverklaring en zonder kosten. 

Wat je ook doet, ik ben er van overtuigd dat je met een gesprek over Extra Pensioen Opbouw of een overlijdens­risico­verzekering de plank niet snel mis slaat bij een klant. Zeker als dat een zzp’er is. Sterker nog: in mijn beleving sla je de spijker op zijn kop! Voor meer informatie of hulp, kun je altijd terecht bij je accountmanager.
Deze column is geplaatst in InFinance, december 2023.

Lees alle nieuwsberichten