Archief
Archief

Vieren andere landen ook Koningsdag?

Koningsdag is een echt volksfeest. Alles en iedereen is oranje. In het buitenland staan wij bekend als die gekke, maar o zo vrolijke Hollanders. Hoe vieren de landen om ons heen de verjaardag van hun vorst?

  • 12 mrt 2018
  • 3 minuten
  • 0

Koningsdag in België

Op 15 november vieren onze zuiderburen Koningsdag. In alle steden wordt de lofzang ‘Te Deum’ gezongen. Vooral voor Defensie is het groot feest met een traditionele korpsmaaltijd. Opvallend detail: het koninklijk paar is die dag nergens te bekennen…

The Queen viert gewoon 2 keer feest

Aan de overkant van Het Kanaal viert Queen Elizabeth op 21 april haar echte verjaardag. Alleen haar familie mag dan op haar partijtje komen. Het volk hoort alleen de saluutschoten. Op een zaterdag rond 10 juni mogen de Britten meedoen met feestvieren. Dan is er een parade in Londen: ‘Trooping the colour’.

Zweeds feestje op 30 april

Zweedse inwoners komen om 12 uur bij het paleis. Er is muziek en er worden saluutschoten afgevuurd. Kinderen geven de koning bloemen en cadeautjes. In het paleis mag iedereen het felicitatieregister tekenen. Woont u niet in de buurt van Stockholm? Feliciteren kan tegenwoordig ook via Facebook!

Zwaaien in Denemarken

Op 16 april zwaaien om klokslag 12 de balkondeuren open van het paleis in Kopenhagen. De koninklijke familie zwaait het volk toe. En wanneer Koningin Margrethe haar rechterhand opsteekt… dan roept het publiek 9 keer “Hoera!” voor de koningin.
Koningsdag aan de gracht

Oranje is onze feestkleur

Veel landen om ons heen vieren dus ook de verjaardag van hun vorst. Elk land op zijn eigen manier. Wij vieren het toch wel het meest uitbundig met de oranje feestkleur in de hoofdrol. Koningsdag voelt niet alleen als de verjaardag van onze koning. We voelen ons allemaal een beetje jarig! 

Lees meer over Koningsdag

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Koningsdag? Of hoe u op 27 april van uw oude spullen afkomt op de vrijmarkt? Lees dan onze andere artikelen!