fiets mee in trein

Fiets in de trein? Dit zijn de regels.

Soms is het handig om uw fiets mee op reis te nemen. Bijvoorbeeld als u een grote stad gaat bezoeken. Ook in de trein is er plek voor uw fiets. Maar er gelden wel speciale regels. We zetten ze graag even op een rij. 

Vakantie 14 jun 2019 3 minuten

Een kaartje voor uw fiets

Hoe u zelf ook reist, uw fiets heeft een eigen kaartje nodig. Dit heet een Fietskaart Dal en u koopt hem bij de automaat. U betaalt altijd een vast tarief. Dus het maakt niet uit hoe ver u reist. Al zit u de hele dag met uw stalen ros in de trein.

Alleen buiten de spits 

In de spits is het erg druk in de trein. Daarom mogen gewone rijwielen alleen in de daluren mee. Op dagen zonder spits geldt deze regel niet. Dus ga lekker in het weekend of tijdens feestdagen op pad. Ook juli en augustus zijn vrij. Dan mag uw fiets de hele dag mee.

Goed om te checken 

Voordat u met uw fiets op pad gaat 

De trein rolt het station binnen en u wilt instappen met uw fiets. Let dan op, want dat mag alleen in wagons met het fietsicoon. Daar is voldoende ruimte voor uw fiets. Geen icoon? Dan mag uw fiets helaas niet mee.

Zit uw weekendtas op de bagagedrager? Of heeft u tassen aan het stuur? Dan wil de conducteur graag dat u dit meeneemt naar uw zitplaats. Zo blijft er ruimte over voor andere fietsen.

Soms is het erg druk in de trein. Zo druk, dat de conducteur besluit om fietsers niet meer toe te laten. Dan is er simpelweg niet voldoende ruimte meer.

Het in- en uitladen van uw fiets moet u zelf doen. U kunt natuurlijk iemand om hulp vragen, maar het is uw verantwoordelijkheid. Houd ook een oogje in het zeil tijdens de rit. Staat uw trouwe tweewieler nog overeind? Zet hem daarom stevig neer en voorkom schade aan uw fiets of andermans eigendommen.

Fietsen over de grens

Het fietsrijtuig van de IC Berlijn
De IC Berlijn-trein heeft een speciaal fietsrijtuig. Daarvoor heeft u wel een internationaal fietsticket nodig. En u moet van tevoren een plekje reserveren.

Met de Thalys zonder voorwiel
Voor de Thalys gelden speciale regels: het voorwiel moet eruit en u heeft een speciale fietshoes nodig. Uw fiets wordt dan gezien als bagage. Groot voordeel: een apart fietskaartje is niet nodig.

Fietskoffers voor ICE-treinen
De snelle ICE heeft geen fietsrijtuig. U fiets mag alleen als bagage mee. Dat betekent inpakken in een fietskoffer van maximaal 85x85 cm. Maar let op: per traject kunnen verschillende voorwaarden gelden.

Fietsen die altijd mee mogen

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Twee soorten fietsen mogen namelijk altijd zonder kaartje mee in de trein. Dus ook in de spits. De vouwfiets is er een van. En we zien hem steeds vaker in de trein. Wel even inklappen natuurlijk.

De andere soort is de aangepaste fiets. Speciaal voor reizigers met een Wmo-indicatie. Dat kan bijvoorbeeld een driewieler zijn. Als hij maar niet groter is dan 150x75 cm. 

Ook al bent u nog zo zuinig op uw fiets, er kan altijd iets gebeuren. Dan is het fijn als de fiets goed verzekerd is.