Spouwmuurisolatiespecialist

Een monument met energielabel G verduurzamen

De wind van voren in je eigen huiskamer? Evelien kan er over meepraten. Zij woont met haar man en 2 kinderen in een rijksmonument met energielabel G. Toen de gasprijzen stegen en dus ook de energierekening, was het duidelijk dat er iets moest gebeuren.

De mogelijkheden in kaart brengen

Evelien en haar man hadden al een keer een adviesgesprek gehad met de afdeling monumenten bij hun gemeente. “We wisten dus wat de mogelijkheden waren om te verduurzamen,” vertelt Evelien. “We startten met isolatie. Ons dak isoleren bleek te weinig op te leveren, maar zoldervloerisolatie was een goed alternatief om de warmte boven binnen te houden. Ook werden de spouwmuren en ramen geïsoleerd. En hebben we kleinere maatregelen genomen.”

Isoleren van een monument nog niet zo makkelijk

Voordat ze aan de slag konden, vroegen ze offertes op bij meerdere partijen. Alleen dat bleek nog niet zo makkelijk met een monumentaal gebouw. “We kwamen erachter dat maar weinig bedrijven ervaring hebben met monumenten en veel durfden het niet aan,” vertelt Evelien. “Dat heeft vooral te maken met de kleur van de gaatjes die gevuld moeten worden. Dat is echt specialistenwerk,” legt ze uit. Ook via Centraal Beheer planden Evelien en haar man een adviesgesprek in met Takkenkamp voor dak- en spouwmuurisolatie. “Gelukkig hadden zij de juiste expertise in huis. Door hun ervaring met monumenten voelde dat als een veilige keuze,” vertelt Evelien. “Ook voor de isolatie van onze ramen kozen we voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in monumentaal isolatieglas.”

Gelukkig had Takkenkamp de juiste expertise in huis. Door hun ervaring met monumenten voelde dat als een veilige keuze.

Voordelig lenen met de Energiebespaarlening

“Voor ons vrijstaande huis waren de kosten voor spouwmuurisolatie en glasisolatie best fors.” Vertelt Evelien. “Daar hadden we niet voldoende spaargeld voor. Daarom keken we naar de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. In de online scan van Centraal Beheer stond hoeveel besparing we op onze energiekosten konden verwachten. Die besparing was ongeveer net zoveel als de maandelijkse kosten van de Energiebespaarlening. Onderaan de streep kosten de isolatiemaatregelen ons dus niks extra. Na de aflosperiode levert het ons natuurlijk elke maand alleen nog maar besparing op. De keus was dus snel gemaakt.”

Aan de slag met isolatie
We hebben ons verbruik met 40% naar beneden gebracht.

Het team van Takkenkamp ging aan de slag

Nadat de vergunningen en de Energiebespaarlening rond waren, konden ze aan de slag. Evelien legt uit hoe dat ging: “Na de zomer zijn eerst de ramen geïsoleerd. Daarna ging het team van Takkenkamp de spouwmuur en zoldervloer isoleren. Precies op tijd voor de herfst- en winterkou. De spouwmuur was binnen een dag geïsoleerd. Een persoon boorde de gaten in de spouwmuur en een ander vulde deze met het isolatiemateriaal. Een paar dagen later was de zoldervloer aan de beurt. Daar werd eerst een dampwerende folie op de vloer aangebracht en vervolgens het isolatiemateriaal. Daaroverheen werd weer een folie aangebracht, omdat we last hebben van zoldervliegen. Zo kunnen we het makkelijker schoonhouden.”

Het energieverbruik is met 40% gedaald

Inmiddels heeft Evelien er met haar gezin een aantal wintermaanden op zitten. “En hebben we ons verbruik met 40% flink naar beneden gebracht,” vertelt ze enthousiast. “Dat komt natuurlijk door de isolatie, maar ook door wat andere aanpassingen. Naast isolatie hebben we nu overal slimme radiatorknoppen. Zo hoeft de verwarming in de badkamer niet de hele dag aan te staan, maar 2 uurtjes per dag. Ook hebben we deurdrangers. Heel fijn om de kinderen niet iedere keer te hoeven vragen om de deur dicht te doen. En we hebben de kamers iets handiger ingedeeld waardoor we niet meer elke ruimte hoeven te verwarmen.”

En nu?

Evelien is heel blij met de stappen die ze hebben gezet. Maar ze zijn er nog niet. “We besparen op het energieverbruik en het is echt veel comfortabeler binnen doordat het minder tocht. Maar we zijn wel aan het puzzelen over hoe we nog verder kunnen verduurzamen. We bekijken de mogelijkheden voor vloerverwarming in de belangrijkste gebruiksruimtes. Zodat we zoveel mogelijk op lage temperatuur kunnen verwarmen. En hopen op termijn over te kunnen naar een warmtepomp.”

Scan je huis

Ben je benieuwd wat zonnepanelen of isolatie jou kunnen opleveren? Met onze scan zie je meteen de mogelijkheden. En hoeveel je kunt besparen op je energierekening.