Paklijst wintersport: wat neemt u mee?

Gaat u met de auto op wintersport? Dan neemt u natuurlijk fijne winterkleren mee. Ook uw skispullen mogen niet ontbreken. En uw auto? Die krijgt een laatste check. Maar denkt u ook aan de juiste reisverzekering?

Denk aan uw wintersportdekking

Heerlijk, een weekje ontspannen in de bergen. Maar let op: zeker op de piste zit een ongeluk in een klein hoekje. Met de Wintersportdekking van onze Reisverzekering krijgt u de kosten van skipassen, skilessen en skihuur terug als u door ziekte of een ongeluk niet meer kunt wintersporten. 

Wat als u in het ziekenhuis belandt?

Heeft u onze Reisverzekering met Wintersportdekking én Medische kosten? Dan bent u verzekerd voor zorgkosten die uw zorgverzekeraar niet vergoedt. Zo kunt u met een gerust hart skiën of snowboarden. Controleer dus goed of u de juiste dekkingen meeverzekerd heeft bij uw reisverzekering.

Maak uw paklijst voor wintersport

Met de auto op wintersport? Deze spullen neemt u mee:

In de bergen kan het best fris zijn. Maar soms ook verrassend warm. Zeker als u lekker in het zonnetje geniet van een chocolademelk. Dan is het fijn als u iets uit kunt trekken. Met de juiste wintersportkleding in uw koffer bent u op alles voorbereid. Zorg voor ademende onderlagen zoals thermokleding van merinowol. Deze zijn in allerlei leuke prints te koop en staan best leuk tijdens de après-ski. Neem ook voldoende sokken en handschoenen mee. Zo heeft u altijd droge handen en voeten.
Gaat u op wintersport en neemt u een skibox mee? Kies dan voor een skibox die goed op het dak van uw auto past. Doe de skibox altijd op slot. Wilt u ruimte besparen? Stop dan naast ski’s, snowboards of skistokken ook andere dingen in de box. Schoenen of sokken bijvoorbeeld. En vuile was op de terugweg. Doe er wel een vuilniszak of plastic tas omheen, zodat alles droog blijft.
In steeds meer Europese steden komen vervuilende auto’s er niet in. Hoe vervuilend uw auto is, laat u vaak zien met een milieusticker. Deze plakt u op uw voorruit. In veel wintersportlanden moet u tol betalen. Hier heeft u vaak ook een speciale sticker nodig. Deze noemen we ook wel een vignet.
In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht bij sneeuw, ijzel, gladheid of ander winterweer. U ziet dan verkeersborden met de afbeelding van een wiel met een sneeuwketting. Ziet u zo'n bord? Dan is het tijd om uw sneeuwkettingen op uw banden te leggen. Het is handig om thuis alvast eens te oefenen met het erop leggen en eraf halen. En denkt u er aan dat er vaak een maximumsnelheid geldt bij het gebruik van sneeuwkettingen?
Tijdens winterweer zijn in Duitsland winterbanden verplicht. Dit geldt ook voor Zwitserland, Frankrijk en Italië. In Noorwegen, Zweden en Oostenrijk is dit zelfs van 1 november tot en met 15 april verplicht. In sommige landen zijn de eisen voor winterbanden streng. Zo moeten de banden voldoende profiel hebben. Soms moet op de band ook een bergpictogram met sneeuwvlok staan. Dit is in Duitsland bijvoorbeeld het geval als uw winterbanden na 1 januari 2018 zijn gemaakt.
In veel Europese landen moet u sommige dingen verplicht meenemen in uw auto. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidshesjes en een gevarendriehoek. Gaat u met de auto naar Duitsland of Oostenrijk? Dan moet u ook een verbanddoos meenemen. Een ijskrabber is in de winter altijd handig, maar niet verplicht.
Veel mensen vergeten het: controleer altijd uw oliepeil voordat u op wintersport gaat. En vul ook uw ruitensproeiervloeistof aan. Gebruik in de winter een speciale vloeistof met antivries. Komt u onverwachts toch langs de kant van de weg te staan? Dan helpt RoadGuard u zo weer op weg. Denk ook aan een creditcard. In geval van nood kunt u in elk geval onverwachte kosten betalen.
Start thuis al met oefeningen om uw spieren te trainen. Doe bijvoorbeeld squats of balansoefeningen. Hierdoor wordt uw lichaam sterk en soepel. En verkleint u de kans op een ritje met de banaan. Staat u straks voor het eerst op ski’s of is uw laatste wintersport alweer een tijdje geleden? Op een indoorskibaan kunt u op een veilige manier alvast wennen aan de lange latten.