Ik ga op vakantie en neem mee

Hoe uw vakantie er ook uitziet: u wilt lekker genieten. Met onze tips gaat u goed voorbereid op reis.

Eindelijk vakantie? Zo gaat u goed voorbereid op reis!

Rondreizen, kamperen of bakken en braden in de zon. Hoe uw vakantie er ook uitziet: u wilt lekker genieten. Met onze tips gaat u goed voorbereid op reis. 

1. Check uw verzekeringen

Denk voor u de zon opzoekt aan uw Reisverzekering en Annuleringsverzekering. Gebeurt er iets? Dan helpen wij u graag verder. Voorkom dat u het onverwacht Spaans benauwd krijgt. Check voor de zekerheid uw verzekeringen. Controleer hoe u verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Of wat er gebeurt als uw bagage kwijt, gestolen of beschadigd is. En laat dan die vakantie maar beginnen: ‘vamos a la playa’. 

2. Maak veilige kopieën van uw paspoort 

U bent eindelijk aangekomen in uw hotel. En kunt niet wachten om de omgeving te ontdekken. Maar voor u de sleutel krijgt wil de vrouw aan de balie een kopie van uw paspoort maken. Wees hier voorzichtig mee. Want fraude plegen met een paspoortkopie is heel eenvoudig. Maak daarom alvast een kopie voor het hotel. Net zo veilig. En zorg ervoor dat belangrijke gegevens zoals uw BSN niet zichtbaar is. Is uw paspoort gestolen in het buitenland? Ook dan is het handig om een kopie bij u te hebben. 

3. Denk ook aan kopieën van andere passen

Staat u toch bij het kopieerapparaat? Maak dan meteen kopieën van andere belangrijke passen en mail deze naar uzelf. Denk bijvoorbeeld aan uw identiteitskaart, rijbewijs, bankpas, creditcard en zorgpas. Raakt u iets kwijt of wordt uw portemonnee gestolen? Als u uw gegevens weet kunt u eenvoudiger uw passen blokkeren en opnieuw aanvragen.

4. Goed voorbereid op reis met uw auto of camper

Trekt u eropuit met uw auto, caravan of camper? Check deze dan goed voor u op vakantie gaat. Hoe is de bandenspanning en werkt alle verlichting? Denk aan ook de groene kaart. Heeft u alles nog zo goed voorbereid en heeft u toch pech onderweg? Misschien heeft u recht op vervangend vervoer op reis. Bijvoorbeeld als aanvullende dekking op uw Reisverzekering. Of omdat u dit heeft meeverzekerd bij uw autoverzekering. Door de Olympische Zomerspelen in Parijs en het EK voetbal in Duitsland kan misschien langer duren voor u vervangend vervoer krijgt.

5. Denk aan de juiste stickers voor uw voertuig

Stickers voor uw voertuig. In veel Europese landen bent u verplicht om een sticker op uw auto, camper of caravan te hebben. Het soort sticker verschilt per land. En sommige van deze plakkers zijn in meerdere landen geldig. Check ruim voor vertrek welke sticker(s) u nodig heeft. Soms duurt het namelijk een tijdje voordat ze op de deurmat vallen. Terwijl u sommige stickers gewoon onderweg kunt kopen. Om u te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt. 

6. (On)bereikbaar? Zorg dat uw mobiel werkt

Gaat u niet snorkelen maar wilt u wel even onderduiken? Onbereikbaar zijn is soms heerlijk. Zeker op vakantie. Toch is het belangrijk om voor vertrek te checken dat uw mobiele telefoon in orde is. Zodat u deze veilig kunt gebruiken in het buitenland. Staat de instelling ‘zoek mijn telefoon’ aan? En staan uw foto’s en bestanden in de cloud? Zo weet u zeker dat u die niet kwijt bent als u telefoon wel foetsie is.

Laatste tip: gebruik een geheugensteuntje

Door drukte vergeten mensen soms de meest logische dingen mee te nemen. Een geheugensteuntje helpt u hierbij. Dit is een (verzonnen) woord, zin of getal dat u makkelijk onthoudt. Bijvoorbeeld ‘trompapa’. Dit staat voor:
  • Telefoon
  • Reisdocumenten (vliegtickets, vignets, tolbadge)
  • Oplader/Powerbank
  • Medicijnen 
  • Portemonnee (met daarin pinpas, creditcard, zorgpas)
  • App (handige vakantie-apps + Centraal Beheer app)
  • Paspoort
  • Alarmcentrale (+31 (0)55 579 7955)
Alles ingepakt? Dan is het tijd om te gaan met die banaan! Behalve als u op wintersport gaat. Dan slaat u de banaan liever over.