Gezin loopt met bagage op vliegveld

Paspoort kwijt in het buitenland: wat nu?

Een verloren of gestolen paspoort: een nachtmerrie voor elke reiziger. Daarom is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Zodat je weet wat je moet doen als je jouw paspoort kwijt bent in het buitenland.

1. Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie

Zorg dat je een kopie van het proces-verbaal krijgt van de politie. Dit is een verslag van jouw aangifte. Deze heb je nodig voor de ambassade en jouw reisverzekering.

2. Vraag een noodpaspoort aan

Een noodpaspoort regel je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Tip: Heb je thuis nog recente pasfoto's liggen? Neem deze dan mee op reis. Deze kan je gebruiken voor het noodpaspoort.

Heb je geen Nederlandse nationaliteit? Informeer dan van tevoren waar je terechtkunt. Met het noodpaspoort kan je weer terugreizen naar Nederland.

3. Meld het verlies van jouw paspoort bij jouw gemeente

Raak je jouw paspoort kwijt in het buitenland? Vervelend! Dan moet je dit in Nederland bij jouw gemeente melden. Deze melding heet een verklaring van vermissing. Zonder deze verklaring kan je geen nieuw reisdocument aanvragen. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.

Maak kopieën van jouw paspoort

Het is altijd vervelend als je paspoort kwijt is. Zeker in het buitenland zorgt het voor extra gedoe. Maak daarom voor vertrek kopieën van jouw paspoort of identiteitsbewijs. Dit is handig bij het doen van de aangifte en het regelen van je noodpaspoort. Maar ook als je een kopie van je paspoort nodig hebt bij het inchecken in je hotel.
Dochter op de schouders van vader op een vliegveld

Download de Reisapp

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een handige app voor reizigers. Hiermee krijg je tijdens jouw reis actuele reisadviezen. En check je snel wat je moet doen als er iets vervelends gebeurt. Ook kan je via de app dag en nacht terecht bij het 24/7 BZ Contactcenter.