Vrouw in trein met tas

Paspoort kwijt in het buitenland: wat nu?

Een verloren of gestolen paspoort: een nachtmerrie voor elke reiziger. Daarom is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Zodat u weet wat u moet doen als u uw paspoort kwijt bent in het buitenland.

1. Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie

Zorg dat u een kopie van het proces-verbaal krijgt van de politie. Dit is een verslag van uw aangifte. Deze heeft u nodig voor de ambassade en uw reisverzekering.

2. Vraag een noodpaspoort aan

Een noodpaspoort regelt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Heeft u geen Nederlandse nationaliteit? Informeer dan van tevoren waar u terechtkunt. Met het noodpaspoort kunt u weer terugreizen naar Nederland.

3. Doe bij thuiskomst weer aangifte van uw verloren paspoort

Raakt u uw paspoort kwijt in het buitenland? Dan moet u na uw vakantie ook in Nederland aangifte doen bij de politie. Daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen bij uw gemeente.

Ga na uw vakantie weer naar de politie

Na uw vakantie moet u in Nederland ook weer aangifte doen bij de politie. Daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen bij uw gemeente.
vrouw met mobiel in haar handen

Download de Reisapp

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een handige app voor reizigers. Hiermee krijgt u tijdens uw reis actuele reisadviezen. En u checkt snel wat u moet doen als er iets vervelends gebeurt. Ook kunt u via de app dag en nacht terecht bij het 24/7 BZ Contactcenter.