Man kijkt naar auto met pech met motorkap open

Mijn auto wil niet starten

Iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken: een auto die niet wil starten. Heel vervelend natuurlijk, helemaal omdat dit soort dingen altijd op het verkeerde moment gebeuren. Waarom wil een auto niet starten? We zetten de meest voorkomende oorzaken voor u op een rij.

Auto-accu wordt aangesloten op startkabels om het niet starten van de auto op te lossen

Lege accu

De nummer 1 reden waarom auto’s vaak niet meer starten is een lege accu. Check daarom eerst de accu van uw auto. Dat kan met een accumeter. Een lege of kapotte accu kan komen door veel korte ritjes, koude winternachten of gewoon door het aan laten staan van de autolampen.

Vrouw staat bij auto met motorkap open, auto start niet door

Het weer

Ook het weer kan een rol spelen bij het niet starten van de auto. Koud weer kan ervoor zorgen dat de motor niet wil starten. Lage temperaturen kunnen namelijk een negatief effect hebben op de accu van de auto. Helemaal als deze accu er al slecht aan toe is. Controleer de accu daarom regelmatig. Wat ook soms helpt is de lampen even  laten branden voor u de auto start.

Kapotte startmotor

Branden de lichtjes van de auto wel maar wil de motor nog steeds niet starten? Dan krijgt de auto in ieder geval genoeg stroom en ligt het dus niet aan de accu. Grote kans dat dan de startmotor kapot is. De startmotor is een elektromotor die van de accu stroom ontvangt. Door een tandwiel is de startmotor verbonden met de starterkrans in de motor. Op deze manier start de motor. Soms is het tandwiel van de startmotor versleten waardoor de auto niet start. Ook kan het rondsel in de starterskrans zijn vastgeslagen waardoor de startmotor niet werkt. In beide gevallen is de startmotor aan vervanging toe.

Vraag hulp als uw auto niet start

Start uw auto niet? Laat een professional naar uw auto kijken. Door verkeerd handelen kan er schade ontstaan aan bijvoorbeeld de elektronica van de auto. Vooral bij moderne auto’s is dit vaak het geval. Heeft u geen pechhulpverzekering? Geen zorgen! Meld uw pech gemakkelijk met RoadGuard Pechhulp. Dat is de pechhulp van Centraal Beheer voor als u geen pechhulpverzekering heeft.