Vrouw met camper

De camper en de caravan steeds populairder

Het kampeerseizoen komt er weer aan. En veel trotse bezitters van campers en caravans halen hun favoriete reishuisje weer van stal. Tijd om de vakantie op wielen weer helemaal klaar te maken voor de komende zomer.

De camper is de laatste jaren enorm in trek. En zeker niet alleen bij de pensionado’s die het pensioen al reizend doorbrengen. Ook jongeren ontdekken de voordelen van de camper. In de afgelopen jaren (van 2020 tot 2023) is het aantal jonge bezitters van caravans of campers gestegen met maar liefst 53 %. Talloze blogs geven tips om van je oude camper een hippe reisbus te maken. En de camper biedt uitstekende mogelijkheden om werken en reizen te combineren.

Vooral bij kampeerauto’s is sprake van een enorme stijging. Sinds de uitbraak van corona gaat het om een toename van 13 procent, onder jongeren tot en met 25 jaar is zelfs sprake van een ruime verdubbeling (105 procent).

In 180 dagen de wereld rond in je camper

Voor veel verzekeringen geldt dat het gebruik van de camper of caravan als permanente woning niet is toegestaan. Ook bij Centraal Beheer kan u de camper niet als permanente bewoning verzekeren. Bij de camperverzekering van Centraal Beheer is de camper maximaal 180 dagen verzekerd in het buitenland. Deze verzekering geldt dan voor alle landen die er op de Groene Kaart staan. Dus daarmee kun je in 180 dagen aardig de wereld rond.

Voor de caravan geldt dat de verzekering alleen geldig is in Europa, Aziatisch Turkije, Marokko en Tunesië.

Afstoffen van caravan én verzekering

Goed dus om met het afstoffen van de caravan of de camper ook even naar de verzekering te kijken. Vallen de landen van bestemming wel onder de verzekering? En kijk van te voren goed wie de camper of de auto mag besturen. Het kenteken van de camper moet op naam van de hoofdbestuurder staan. Als je het zeker wilt weten, lees dan even de voorwaarden voor de camperverzekering of caravanverzekering er op na.

Trekt u eropuit met uw auto, caravan of camper? Check deze dan goed voor u op vakantie gaat. Hoe is de bandenspanning en werkt alle verlichting? Neemt u graag de inhoud van uw kledingkast en voorraadkast mee? Check dan hoeveel uw voertuig maximaal mag wegen. En vergeet de Groene Kaart niet.

Heeft u pech onderweg? Met Pechhulp buitenland komt u niet lang stil te staan. Wij regelen en betalen de hulp. Dag en nacht. Zodat u weer snel op weg bent.

Kan u met uw eigen auto of camper niet meer verder reizen? Misschien heeft u recht op vervangend vervoer op reis. Bijvoorbeeld als aanvullende dekking op uw Reisverzekering. Of omdat u dit heeft meeverzekerd bij uw autoverzekering.