Afsluiten van je 1e hypotheek: 8 tips

Koop je voor het eerst een huis? Dan moet je waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Een goede hypotheek houdt rekening met je persoonlijke situatie. Hier moet je op letten bij het afsluiten van je 1e hypotheek.

Lineair of annuïtair?

Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks een vast bedrag af. Daardoor wordt je hypotheekschuld iedere maand lager. En betaal je dus iedere maand minder rente. Hierdoor worden je bruto maandlasten elke maand lager. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je iedere maand een ander bedrag aan aflossing. En blijven je maandlasten steeds hetzelfde. De verhouding tussen het bedrag dat je aan rente en aan aflossing betaalt, is iedere maand anders.

Meer tips om een goede hypotheek af te sluiten:

Starters kunnen onder andere kiezen uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek waarbij je direct aflost. Wil je liever een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld aflossingsvrij? Dan is de rente niet aftrekbaar van de belasting.
Als starter kun je zelf kiezen hoe je je hypotheek afsluit. Weet je voldoende over hypotheken en de verschillende mogelijkheden die je hebt? Sluit je hypotheek dan zonder advies online af bij Centraal Beheer. Wil je liever wel advies? Vind daarvoor makkelijk een adviseur via onze adviseurzoeker. Bekijk de mogelijkheden voor een hypotheek afsluiten met of zonder advies.
Veel huizenkopers vergelijken hypotheken op basis van de rente. Maar de rente die je betaalt kan veranderen. Vraag daarom naar de gemiddelde rente. Die geeft aan hoe snel de rentelasten voor je dalen. En welke rente je over de volledige looptijd betaalt.
Een brand of een storm kan je huis flink beschadigen. Een opstalverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen hiervan. Je kunt de schade aan het huis dan herstellen uit de verzekering en op je vertrouwde plek blijven wonen.
Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Maar het is verstandig om er wel over na te denken. Naast de hypotheek zijn er allerlei andere lasten en kosten die doorlopen na overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering geeft de nabestaanden de mogelijkheid om de draad wat makkelijker op te pakken.

De definitieve koop van je huis gebeurt bij de notaris. Die zorgt dat het nieuwe huis op jouw naam staat bij het Kadaster. Daar rekent de notaris kosten voor. Iedere notaris mag zijn eigen tarief bepalen. 

Meestal staan op de rekening van de notaris ook de kosten van de makelaar en taxateur. Zij sturen hun rekening op naar de notaris. Deze zet alle kosten in de eindafrekening.

Als je een huis koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% van de koopsom. Soms hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Bijvoorbeeld als je 18 jaar of ouder bent, maar niet ouder dan 34. En de woning die je koopt niet duurder is dan € 400.000. Op Belastingdienst.nl vindt je meer informatie over de voorwaarden.

Bereken alvast wat je kunt lenen

Wil je weten wat je maximaal kunt lenen voor je 1e huis? Of welke maandlasten je kunt krijgen? Bereken het alvast online.