Afsluiten van uw 1e hypotheek: 8 tips

Koopt u voor het eerst een huis? Dan moet u waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Een goede hypotheek houdt rekening met uw persoonlijke situatie. Hier moet u op letten bij het afsluiten van uw 1e hypotheek.

Lineair of annuïtair?

Bij een lineaire hypotheek lost u maandelijks een vast bedrag af. Daardoor wordt uw hypotheekschuld iedere maand lager. En betaalt u dus iedere maand minder rente. Hierdoor worden uw bruto maandlasten elke maand lager. Bij een annuïtaire hypotheek betaalt u iedere maand een ander bedrag aan aflossing. En blijven uw maandlasten steeds hetzelfde. De verhouding tussen het bedrag dat u aan rente en aan aflossing betaalt, is iedere maand anders.

Meer tips om een goede hypotheek af te sluiten:

Starters kunnen onder andere kiezen uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek waarbij u direct aflost. Wilt u liever een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld aflossingsvrij? Dan is de rente niet aftrekbaar van de belasting.
Als starter kunt u zelf kiezen hoe u uw hypotheek afsluit. Weet u voldoende over hypotheken en de verschillende mogelijkheden die u heeft? Sluit uw hypotheek dan zonder advies online af bij Centraal Beheer. Wilt u liever wel advies? Vind daarvoor makkelijk een adviseur via onze adviseurzoeker. Bekijk de mogelijkheden voor een hypotheek afsluiten met of zonder advies.
Veel huizenkopers vergelijken hypotheken op basis van de rente. Maar de rente die u betaalt kan veranderen. Vraag daarom naar de gemiddelde rente. Die geeft aan hoe snel de rentelasten voor u dalen. En welke rente u over de volledige looptijd betaalt.
Een brand of een storm kan uw huis flink beschadigen. Een opstalverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen hiervan. U kunt de schade aan het huis dan herstellen uit de verzekering en op uw vertrouwde plek blijven wonen.
Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Maar het is verstandig om er wel over na te denken. Naast de hypotheek zijn er allerlei andere lasten en kosten die doorlopen na overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering geeft de nabestaanden de mogelijkheid om de draad wat makkelijker op te pakken.

De definitieve koop van uw huis gebeurt bij de notaris. Die zorgt dat het nieuwe huis op uw naam staat bij het Kadaster. Daar rekent de notaris kosten voor. Iedere notaris mag zijn eigen tarief bepalen. 

Meestal staan op de rekening van de notaris ook de kosten van de makelaar en taxateur. Zij sturen hun rekening op naar de notaris. Deze zet alle kosten in de eindafrekening.

Als u een huis koopt, moet u overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% van de koopsom. Soms hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. Bijvoorbeeld als u 18 jaar of ouder bent, maar niet ouder dan 34. En de woning die u koopt niet duurder is dan € 400.000. Op Belastingdienst.nl vindt u meer informatie over de voorwaarden.

Bereken alvast wat u kunt lenen

Wilt u weten wat u maximaal kunt lenen voor uw 1e huis? Of welke maandlasten u kunt krijgen? Bereken het alvast online.