Oma en dochter koken samen in de keuken

Generatiewonen: met de hele familie onder één dak

Ah, het is weer tijd voor familieweekend. Gezellig met z’n allen in een huis. Duurt zo’n weekend voor jou niet lang genoeg? Denk dan eens aan generatiewonen. 

Los het woningtekort binnen jouw familie op met generatiewonen

Er is een groot woningtekort in Nederland. En de huizen die wel vrij zijn? Die zijn behoorlijk duur. Dat is voor een heleboel mensen best lastig. Denk bijvoorbeeld aan studerende jongeren die staan te trappelen om uit te vliegen. Mensen die scheiden en een nieuwe plek nodig hebben. Of ouderen die niet meer in hun eigen huis kunnen wonen. Gelukkig zijn er voor veel problemen ook oplossingen. In dit geval generatiewonen.

Opa, oma en kleinkinderen spelen een spel aan tafel

Generatiewonen betekent dat je met 1 of meer generaties op een adres woont

Het is misschien niet voor iedereen. Maar kan jij wel met jouw familie door een spreekwoordelijke deur? Kijk dan eens of de garage omgebouwd kan worden tot extra woonruimte. Bijvoorbeeld voor jouw kind dat in de buurt gaat studeren. Heb je kleine kinderen en wil je besparen op de kosten van opvang? Met opa en oma in de buurt is een oppas zo geregeld. Hoe en met wie je ook samenwoont: het is belangrijk om goede afspraken te maken. Zo voelt iedereen zich thuis.

Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige woningen onder een dak 

Is jouw huis of het huis van jouw ouders groot genoeg om er een kangoeroewoning of mantelzorgwoning van te maken? Heel goed! Want het heeft veel voordelen. Zo kan je de energiekosten en andere woonlasten zoals sommige verzekeringen delen. En met een eigen voordeur heeft elke woning genoeg privacy. Let wel op: een kangoeroewoning en een mantelzorgwoning hebben bij de meeste gemeentes hun eigen voorwaarden. 

Check bij uw gemeente of generatiewonen mogelijk is

De kans is groot dat uw woning nog niet klaar is voor een huishouden van meerdere generaties. Wilt u uw woning hierop aanpassen? Check dan bij uw gemeente of uw toestemming nodig heeft om af te wijken van het omgevingsplan. Is dat het geval? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Het verschilt per gemeente aan welke regels u moet voldoen. En hoelang het duurt voor u een vergunning heeft. Begin daarom op tijd met uw onderzoek en het verzamelen van alle gegevens.