Fiks het met de kleine-klusjes-voorjaarsgids

Ook zo veel binnen gezeten de laatste maanden? Tijd voor een bezem door het huis. Laat kluskriebels de vrije loop. En ga met een fris gevoel en opgeruimd hoofd het voorjaar in.
14 sep 2021

Fris je woning op in het voorjaar

In het voorjaar kan je woning wel wat extra aandacht gebruiken. Denk aan een opfrisbeurt. Of een check van je dakgoten na de winter. Met de klusjes in deze voorjaarsgids woon je net een stukje lekkerder. Sommige klussen kosten meer tijd dan andere. Gelukkig zijn er best wat klusjes die je snel, gemakkelijk en goedkoop zelf kunt doen. Weinig tijd of even geen zin? Bedenk dat niet alles in 1 keer hoeft. Je hebt de hele lente nog.

Klaar die klus met de kleine-klusjes-voorjaarsgids

Een doekje over het aanrecht en het fornuis. Na een drukke dag komen we meestal niet verder dan dat. Af en toe een uitgebreide schoonmaakbeurt is goed voor de apparatuur. En het is daarna weer lekker schoon en fris. Waar kun je op letten?

  • Vriezer: dikke ijslaag eruit, jouw favoriete ijs erin! Met de lente en zomer in het vooruitzicht maken we graag ruimte in de vriezer. Ook verbruikt je vriezer zonder die dikke ijslaag minder energie. Ontdooi de vriezer. Leg een handdoek erbij tegen lekken op de vloer. Maak de vriezer goed schoon en droog voor je hem weer aanzet.
  • Kookafzuiging: vuil en vet in de kookafzuiging verhinderen een goede afzuiging. Dit kan zorgen voor ongezonde stoffen in huis tijdens het koken. En er is meer kans op brand. Maak daarom de filters van de afzuiging goed schoon (bijvoorbeeld in de afwasmachine). En vervang bij een recirculatiekap op tijd de koolstoffilters.
  • Vaatwasser: komen je glazen dof uit de afwasmachine? Maak je vaatwasser eens goed schoon voor een blinkende vaat. Ook gaat de afwasmachine hierdoor vaak langer mee. Vet en kalk hopen zich in de machine op. Maak het filter en de rubbers daarom goed schoon. En laat de afwasmachine een keer zonder vaat draaien met een scheut schoonmaakazijn op de bodem. Of gebruik een speciale machinereiniger.

Buiten genieten we weer van het frisse voorjaarsbriesje. Maar binnen is frisse lucht net zo belangrijk. Voldoende ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat in huis. Ventilatieroosters houd je daarom het beste het hele jaar open. Tijdens het winterse weer deden veel mensen de ventilatieroosters toch een stukje dicht om de warmte in huis te houden. Dit kan volgens onderzoeksbureau TNO leiden tot meer ongezonde stoffen in huis. Zoals fijnstof, CO2, stikstofdioxide en schimmels. Maak daarom even een rondje langs alle ventilatieroosters en zet ze open. Maak ze gelijk schoon. Stof en vuil in de roosters zorgen voor minder goede ventilatie.

Lees ook de tips voor een gezond binnenklimaat van TNO-expert Piet Jacobs.

Soms merk je lekkage aan waterleidingen pas op als het buiten warmer wordt. Waterleidingen kunnen tijdens periodes van vorst namelijk bevriezen. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de leiding. Tijdens de wintermaanden laat je de thermostaat het beste op 15 °C staan. En draai je radiotoren een beetje open. Toch kunnen waterleidingen soms bevriezen in minder goed geïsoleerde huizen. Het begin van de lente is daarom een goed moment om je waterleidingen te controleren.

Duik eens de kruipruimte in en kijk of het daar vochtig is. Een handige manier om te controleren of er ergens in huis water lekt? Schrijf voor je ’s avonds gaat slapen de stand van de watermeter op. Neem de volgende ochtend (voor je een kraan opendraait) de stand op. Is deze hoger geworden? Dan is de kans groot dat er ergens in huis een leiding lekt. Laat een kapotte waterleiding op tijd repareren om waterschade te voorkomen.

Het voorjaar is een goed moment om even de buitenkant van je huis te checken. Winterse omstandigheden kunnen namelijk schade veroorzaken aan je huis. Let dan op de volgende punten:

  • Dakgoten: door het gewicht van sneeuw kunnen dakgoten plaatselijk doorzakken. Controleer ook of de dakgoten niet vol bladafval liggen. Regenwater kan dan niet goed wegstromen. Hierdoor kun je lekkage krijgen. Laat dakgoten op tijd schoonmaken of herstellen.
  • Dak: controleer het dak. Je hoeft hiervoor het dak niet op. Loop een rondje om je huis en kijk of er dakpannen scheef liggen of kapot zijn.
  • Muur en voegen: vorst en vocht kunnen scheuren veroorzaken in bakstenen en voegen. Je kunt hierdoor sneller lekkage krijgen. Kijk daarom of je scheuren of beschadigingen ziet.
  • Kozijnen en kitnaden: winters weer is slecht voor schilderwerk en kitnaden. Loop kozijnen en kitnaden daarom na. En kijk of het tijd is voor schilderonderhoud.

Heb je een houten vloer? Dan ziet die er in het voorjaar misschien minder fraai uit dan voor de winter. Sneeuw, strooizout, modder en zand zorgen voor lelijke kringen en plekken op het hout.

Houten vloeren kun je weer een mooie uitstraling geven met een nieuwe laag vloerolie of was. Bekijk eerst goed welke producten je vloer nodig heeft. Reinig de vloer met een speciale vloerzeep. En breng vervolgens een nieuwe laag vloerolie of was aan.

Een gootsteen die maar niet doorloopt. Of de douche die na een lange douchebeurt overstroomt. Als je af en toe de afvoeren controleert, kan het water weer goed wegstromen. Verwijder daarom vuil uit de zwanenhals onder de gootsteen en wastafels. En kijk ook de afvoer van je douche na. Dat doucht toch een stukje lekkerder ’s ochtends of ‘s avonds.
Vroeger wapperde de schone was droog aan de waslijn. Het geurige voorjaarsbriesje rook je nog als je ’s avonds onder de schone lakens kroop. Wil je ook ouderwets schone was, maar komt je was muf ruikend uit de wasmachine? Maak je wasmachine vrij van schimmel en zeepresten. Reinig het zeepbakje en de rubbers. En laat de wasmachine een keer zonder wasgoed op de hoogste temperatuur draaien. Hiermee verwijder je ook de zeepresten uit de afvoer. Maak gelijk de droger stofvrij. Zo kan je was goed drogen.
Misschien stapelden de spullen zich de afgelopen maanden op in je garage of op de rommelzolder. Wil je graag een extra werk- of speelplek op zolder, zonder rommel? Of een opgeruimde garage waar je het tuingereedschap vindt zonder dat je over de schaatsen struikelt? Opruimen en 'ontspullen' is soms een hele klus. Maar het geeft wel een fijn, opgeruimd gevoel. Weet je niet waar te beginnen? Lees onze opruimtips voor de lente.

Voor een opfrisbeurt hoef je echt niet het hele huis op z’n kop te zetten. Neem een paar dingen die in het oog springen even goed onder handen. En je huis is weer klaar voor het voorjaar.

  • Meubels: ziet je bank er na al dat netflixen niet meer zo mooi uit? Haal de kussens van de bank er eens uit. En zuig de kruimels chips en popcorn weg. De bankhoezen kun je laten stomen. Zo wordt je bank weer (bijna) als nieuw.
  • Gordijnen: zijn ze smoezelig of vol vlekken? Nieuwe gordijnen zijn niet altijd nodig. Laat ze stomen. Hiermee fris je je interieur weer even op.
  • Ramen: als je de ramen lapt, is het extra genieten van het lentezonnetje. En je huis oogt gelijk een stuk schoner. Neem tijdens de schoonmaak gelijk de kozijnen en vensterbanken mee.
  • Muurtje schilderen: wil je je huis snel een nieuwe 'look' geven? Een andere kleur op de muur doet wonderen. En je schildert een muurtje vaak binnen een dag.
Straks weer lekker genieten met je favoriete drankje in de tuin? Na de winter kunnen tegels groen en glad zijn door aanslag. Verwijder de aanslag voor een mooi terras. Check of je tuinmeubels de winter goed zijn doorgekomen. Dan kun je meteen bij de eerste warme lentedag buiten neerploffen in die luie stoel. En haal alvast de barbecue 'uit het vet'. Lees in onze onderhoudskalender wat je nog meer in de tuin kunt doen tijdens het voorjaar.

Kleine-klusjes-gids voor ieder seizoen

Nog niet uitgeklust in huis? Lees ook de kleine-klusjes-gids voor de zomer, herfst en winter.