Onderhoud gevel: wat moet je doen?
Metselwerk controleren: scheuren
Bestaat de buitenmuur uit metselwerk? Controleer de muur elk jaar op scheuren, kapotte voegen en vochtplekken. Scheuren in buitenmuren zien er niet mooi uit. Ook kunnen de scheuren problemen opleveren voor de constructie van de woning. En zo voor onveilige situaties zorgen. De oorzaken van scheuren zijn verschillend. Zo kan een slechte fundering bijvoorbeeld tot scheuren leiden. Maar ook langdurige droogte of bomen die dicht bij je huis staan.
Horizontale en verticale scheuren
Over het algemeen is een horizontale of schuine scheur gevaarlijker dan een verticale scheur. Bij verticale scheuren is de oorzaak meestal onvoldoende dilatatie. Er is dan te weinig ruimte tussen de gevelvlakken om te bewegen bij krimp en uitzetting. Bij horizontale en schuine scheuren is de oorzaak vaak moeilijker aan te wijzen. Deze scheuren kunnen grote gevolgen hebben voor de stevigheid van je muren. Een bouwkundig expert kan je vertellen wat de oorzaak is van de scheur. Laat scheuren op tijd herstellen door een specialist in gevelrenovatie.
Metselwerk controleren: vochtplekken
Zie je vochtplekken op je buitenmuur? Dit kan doorslaand vocht zijn. Neerslag dringt je muur in en zorgt voor vochtplekken. Deze vochtplekken kunnen doorslaan naar de binnenmuren. Doorslaand vocht heeft verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je gevel poreus is en niet goed beschermd is tegen vocht. Of je gevel is beschadigd. Vocht dringt dan door kleine scheurtjes je muur binnen. Ook kan vocht gemakkelijk in de muur dringen door spleten tussen de gevel en het deurkozijn. Daarnaast kan een lekkende dakgoot vochtplekken op de muur veroorzaken. Laat vochtplekken verhelpen door een specialist. Afhankelijk van de oorzaak kan een specialist in gevelrenovatie kleine scheurtjes repareren. Of je gevel impregneren zodat deze goed beschermd is tegen vocht. Worden de vochtplekken veroorzaakt door een overvolle dakgoot? Maak je dakgoot dan schoon of laat het doen door een vakman.
Optrekkend vocht behandelen
Zitten de vochtplekken alleen aan de onderkant van je buitenmuur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met optrekkend vocht. Dit ontstaat als de muur het grondwater raakt. De muur zuigt dan het grondwater aan. Heb je last van optrekkend vocht? Het is belangrijk om dit te behandelen. Zo voorkom je beschadigingen aan je muur. Ook verminder je de kans op schimmel en een ongezond binnenklimaat in huis. Een specialist kan het vochtprobleem oplossen door vochtwerend folie onderaan de muren te plaatsen. Of door de muren te behandelen met een vochtwerende gel.
Houten gevel onderhouden
Heb een huis waarvan de gevel deels of helemaal is bekleed met hout? Een houten gevel krijgt door de zon, regen en wind heel wat te verduren. Wil je langer genieten van een mooie gevel? Dan is goed onderhoud belangrijk. Controleer of je beschadigingen of houtrot ziet aan de gevel en laat deze herstellen.
Maak de houten gevel elk jaar schoon met een zachte borstel of spons. Tijdens het schoonmaken verwijder je vuil, zand en mos. Gebruik geen hogedrukreiniger en agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het hout beschadigen. Het is 1 keer in de 5 jaar tijd voor een grote beurt. Dan moet je de houten gevel (laten) schilderen of behandelen met beits of lakverf. Dit zorgt ervoor dat het hout goed beschermd is tegen weersinvloeden en er geen houtrot ontstaat.
Kunststof gevel onderhouden
Heb je kunststof gevelplaten? Kunststof gevelbekleding is onderhoudsarm. Schilderen is niet nodig. Wel is het belangrijk de kunststof gevel 2 keer per jaar schoon te maken. Aanslag, vuil en zand op de gevel zien er niet fraai uit. Daarnaast kunnen vuil en bijvoorbeeld vogelpoep verkleuringen geven als ze lange tijd op het kunststof zitten. Maak de kunststof gevel schoon met een sopje en een zachte borstel of spons. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurspons. Dit kan zorgen voor beschadigingen of krassen op het kunststof.
Let op dat je het zand niet tegen de gevel wrijft. En gebruik geen droge doek om de gevel af te drogen. Zandkorrels veroorzaken gemakkelijk krassen. Maak je met een hogedrukspuit schoon? Houd dan genoeg afstand tot de gevel om beschadigingen te voorkomen. Gebruik geen roterende spuitkop. En verwijder eerst vuil en zand met een zachte bezem om krassen te voorkomen.
Kunststof gevel behandelen met wax
Kunststof heeft bij goed onderhoud een levensduur van gemiddeld 30 jaar. Toch is het slim om de gevel 1 keer per jaar te controleren op beschadigingen. Doe dit gelijk tijdens het schoonmaken. Zie je een scheur of deuk? Deze kun je niet repareren zoals bij hout. Je moet het beschadigde kunststof deel laten vervangen. Als je het kunststof nog beter wilt beschermen, kun je 1 keer in de 3 jaar een waxlaagje laten aanbrengen op de gevel. Dit zorgt ervoor dat de kunststof gevel beter is beschermd tegen weersinvloeden en vuil.
Aluminium of RVS aan de gevel?
RVS en aluminium gevelbekleding of kozijnen zijn onderhoudsarm. Wel is het belangrijk deze 1 tot 2 keer per jaar te controleren en schoon te maken. Aanslag, schimmel, vuil en zand zien er niet fraai uit. Daarnaast kan vocht samen met zuurstof het materiaal aantasten. Deze natuurlijke reactie heet corrosie. Vuil en schimmels dringen dan gemakkelijker het materiaal in. De kwaliteit van het metaal wordt hierdoor minder. Dit kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk het metaal regelmatig schoon te maken.
Aluminium of RVS aan de gevel onderhouden
Maak de gevel schoon met een sopje en een zachte borstel of spons. Of gebruik een hogedrukspuit. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurspons. Dit kan zorgen voor beschadigingen of krassen op het materiaal. Controleer het metaal tijdens het schoonmaken goed op aantasting en roest. Zie je roest of zwakke plekken? Laat deze op tijd herstellen. Het materiaal aan je gevel kan namelijk zwakker worden. Dit kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Zijn de metalen gevelplaten of kozijnen geschilderd? Schilder dan elke 5 jaar het metaal opnieuw. Of laat het schilderen. Op deze manier blijft het metaal beschermd tegen corrosie.
Deel dit artikel
Ook interessant
Opruimtips: uw huis klaar voor het voorjaar
Klussen op kamers: checklist
Klimop schadelijk voor je muur?
Een onderhoudsvriendelijk huis: tips van Joyce
Buitengewone tuintips: onderhoudskalender
Woekerend onkruid en een kale grasmat behoren vanaf nu tot het verleden. Misschien vraag je je af wanneer je de hortensia’s snoeit. Of de rozen bemest. Met de simpele tips uit onze tuinonderhoudskalender houd je de tuin bij. Daarvoor hoef je helemaal geen groene vingers te hebben. Een kind kan de tuin doen! Bekijk in 1 handig overzicht wat jouw tuin elk seizoen nodig heeft aan onderhoud.