Commercial Expeditie (2005)

Even Apeldoorn bellen video

Bekijk de video

Beeld Even Apeldoorn Bellen video

Beschrijving

Een onderzoeker heeft een missie. Hij is op zoek naar een groot Boeddhabeeld dat met schip en al jaren geleden voor de kust van Zuid-Afrika in een storm verging. Hij huurt een schip, contracteert een aantal diepzeeduikers en struint minutieus met sonar de zeebodem af. Na dagen speuren is het raak…!

Achtergrond commercial: In 2005 vertrekt de filmcrew voor een shoot van drie dagen naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Een Nederlandse rederij - die voor maritiem onderzoek in Afrika was - verleende zijn boot voor een dag aan de filmploeg. Omdat de zee behoorlijk ruw was, moest halverwege de opnames een aantal crewleden terug naar het vasteland omdat ze zeeziek werden. De Chinese tekens op de boot staan voor 'Boeddha's boot'. Het twee meter hoge en brede Boeddhabeeld is in Engeland ontworpen en gemaakt. Vervolgens is zorgvuldig bepaald hoe het beeld gebroken moest worden. Daarna is het kapot gezaagd zodat het in stukken naar Kaapstad kon worden vervoerd. Het anker is ook met precisie nagemaakt maar weegt echter nog geen kilo.

De zeeanemonen zijn in het echt struisvogelveren in het water, de visjes en de aal zijn computerwerk. Een gedeelte van de binnenkant en van de buitenkant van het wrak is nagebouwd. Al deze losse onderdelen zijn in een 5 meter diep zwembad geplaatst. Hier zijn alle onderwatershots gemaakt. Sommige duikers waren op een dag tien uur onderwater. Een van de duikers heeft zelfs 65 duikflessen gebruikt. Ondanks de prachtige beelden kwamen er ook veel opmerkingen van Nederlandse kijkers binnen. Veel mensen dachten dat dit een shiva was. Een shiva is een soort boeddha maar dan met meerdere armen. Dit was niet het geval. De boeddha die hier is afgebeeld is Tibetaans maar wordt ook door Chinezen en Japanners gebruikt.