Beter binnenklimaat door planten

Thuis
Nu we vaker thuis werken en thuis zijn, hebben we meer aandacht voor onze kamerplanten. Misschien heeft u afgelopen tijd nieuwe planten gekocht. Wist u dat ze ook het klimaat in uw woning verbeteren? 

Binnenklimaat: ventilatie en isolatie

Voor een goed binnenklimaat is het belangrijk om uw huis goed te ventileren. En om uw huis goed te isoleren. Dan blijft in de zomer de warmte buiten. En zorgt u voor een goede luchtkwaliteit. Maar ook planten kunnen helpen om het in uw huis aangenaam te houden.

Lucht zuiveren

Er zijn kamerplanten die luchtzuiverende eigenschappen hebben. Ze leveren niet alleen zuurstof, maar halen ook vervuilende deeltjes uit de lucht. Ze kunnen zelfs nare geurtjes helpen weghalen. Bekende soorten die dit doen zijn bijvoorbeeld de monstera (gatenplant), de ficus benjamin en de graslelie (Bron: nasa clean air study). Het schijnt zelfs zo te zijn dat deze planten uw concentratie verbeteren. Dat is nog eens handig als u veel thuis werkt!

Luchtvochtigheid verbeteren

Droge lucht in huis kan lastig te verhelpen zijn. U krijgt er droge ogen van en soms zelfs een droge huid. Vaak is dit in de winter erger dan in de zomer. Maar ook door airconditioning kan de lucht wat droger worden. Ook hierbij kunnen planten helpen. Alle planten geven vocht aan de lucht terug. Planten zoals de krulvaren en goudpalm verhogen de luchtvochtigheid in huis nét een beetje extra.

 

Verzorging in de zomer

Let in de zomer goed op uw kamerplanten. Gele of slappe bladeren zijn vaak een teken dat er iets mis is. Waar veel planten blij van worden: een zomerse bui. Zet uw planten tijdens een bui eens lekker buiten. Ze frissen ervan op! Ook stof spoelt gelijk weg. Zet de planten na de bui wel weer binnen. Zo krijgen ze geen beestjes en verbranden ze niet door de zon.

Geen fan van felle zon

Pas goed op planten die in de hete zomerzon staan. Niet elke plant kan er tegen. Doe uw gordijnen dicht als de zon het heetst is. Zo blijft het ook voor uzelf aangenaam in huis. Besproei uw planten niet als de zon nog volop schijnt, want dan kan het blad verbranden. Doe het liever in de avond. Sproeien en water geven kan trouwens prima met regenwater, dus vang dat op in een regenton of emmers. Dat scheelt liters kraanwater!