
Barbecueën: zo houd je het veilig
Onze tips voor een veilige barbecue
Zorg ervoor dat de barbecue op een vlakke en stevige ondergrond staat. Kies een open plek. Ver weg van brandbare materialen zoals bomen, struiken of tuinmeubels. Houd ook rekening met de windrichting. Want boze buren of een rookwalm in je woonkamer: dat wil je niet.
Gebruik aanmaakblokjes die speciaal voor barbecues zijn gemaakt. Ga niet stunten met benzine of lampenolie. Dit zorgt voor grote steekvlammen.
Hoe meer houtskool, hoe warmer de barbecue wordt. Gebruik alleen de hoeveelheid die je nodig hebt. Dit voorkomt dat de barbecue oververhit raakt.
Een emmer zand is handig om bij de hand te hebben. Gaat er iets mis, dan kun je de vlammen snel doven met een flinke schep zand. Dit werkt beter dan water.
Vet kan makkelijk vlam vatten. Zet daarom een aluminium bakje onder het rooster om het vet op te vangen. Oud vet kan namelijk bij een volgende barbecue makkelijk vlam vatten. Bijkomend voordeel: zo’n bakje maakt het schoonmaken achteraf makkelijker. Kat in het bakkie, toch?
Afval van de barbecue, zoals gebruikte houtskool, hoort niet in de groene container. In asresten zitten namelijk vaak stoffen die niet goed zijn voor de natuur. Gooi het daarom altijd bij het restafval in de grijze container.