vrouw laadt elektrische auto op en-kijkt vooruit

Gaat u uw wagenpark verduurzamen?

Bij de overstap naar een elektrisch wagenpark komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan voldoende laadplekken, oplossingen om de laadcapaciteit te managen en brandveiligheid. Laat u vooraf goed informeren.
17 feb 2022 4 minuten
Steeds vaker is een nieuwe leaseauto elektrisch. Ondernemers zien meer voordelen dan nadelen. Een elektrische auto is goed voor het groene imago van een bedrijf. De belastingvrijstelling scheelt in de kosten voor het wagenpark. En u mag er met een gerust hart de binnenstad mee in. Logisch dat er alleen maar meer elektrische auto’s komen op de parkeerplaatsen van bedrijven.

Een autobrand bij een elektrische auto is anders dan bij een gewone auto

Toch zijn er ook nadelen. Als een elektrische auto betrokken raakt bij een aanrijding neemt de brandweer steeds vaker het zekere voor het onzekere. Ze laten een container vol water komen waarin de auto wordt ondergedompeld. Dat klinkt misschien overdreven, maar uit ervaring weten ze dat de accu instabiel kan worden door de schade. De auto kan daardoor onverwacht in brand vliegen. Soms zelfs tot enkele dagen na de aanrijding. Een autobrand bij een elektrische auto is dus anders dan bij een gewone auto. Het verloop is onvoorspelbaar en het kan uren duren voor de accu’s voldoende zijn gekoeld.

Risicodeskundige Bert Dikker van Centraal Beheer geeft 6 praktische tips voor de brandveiligheid van uw elektrische auto.

Vraag naar stroom stijgt

Bij bedrijven die hebben gekozen voor een duurzaam wagenpark, groeit het aantal elektrische leaseauto’s vaak snel. Die auto’s moeten kunnen laden. Dat betekent dat de vraag naar stroom stijgt. De elektrische installatie van uw pand moet die vraag natuurlijk wel aankunnen. Anders ontstaan er storingen bij het laden waardoor de actieradius ’s avonds misschien te klein is voor de rit terug naar huis. Of erger: het netwerk raakt overbelast, met mogelijke risico’s op kortsluiting en brand.
Jack Zuidweg, kennispartner vastgoed bij Centraal Beheer staat voor glazen pand
Met een groeiend elektrisch wagenpark is deskundig advies onmisbaar. Zeker als het gaat om brandveiligheid van laadpalen en parkeerplaatsen.
Jack Zuidweg, Business Partner Vastgoed en duurzaamheid

Een goede laadkabel is meer dan een stroomdraad

Bij de overstap naar een elektrisch wagenpark komt dus wel het een en ander kijken. Waar parkeren uw medewerkers de auto als ze op kantoor zijn? Waar en wanneer laden ze hun auto op? Welke laadvoorzieningen passen daar het beste bij? Een laadpaal is eigenlijk niks anders dan een benzinepomp voor elektrische auto’s. Dat er voor benzinepompen allerlei veiligheidsnormen gelden vinden we heel normaal. Als een laadpaal niet aan de voorschriften voldoet, is dat net zo gevaarlijk als een slecht werkende benzinepomp.

Bij het laden van een accupakket is het belangrijk dat een laadpaal langdurig grote vermogens kan leveren. Als de laadvoorziening niet optimaal is, kan daar grote warmteontwikkeling bij komen. In de kabel, in het oplaadpunt zelf, of in de elektrische installatie van het pand. Dat zijn allemaal risico’s op kortsluiting. Een goede laadkabel is veel meer dan een dikke stroomdraad. Er zit namelijk elektronica in die communiceert met de auto. Daardoor weet de kabel wanneer de accu vol is en het laden moet stoppen. Dat is dus een stuk veiliger dan laden aan een gewoon stopcontact.

Samen met gecertificeerde installateurs

Laadvoorzieningen mogen alleen aangelegd worden door gecertificeerde installateurs. Zij kennen de techniek en weten precies wat de risico’s zijn. Maar ook als alle laadpalen voldoen aan de normen, kan het mis gaan. Doordat iemand een beschadigde laadkabel gebruikt bijvoorbeeld. De accu van de auto kan dan instabiel worden en in brand vliegen. Als dat gebeurt in de parkeerkelder is de schade vaak groot. Daarom is het belangrijk dat de garage goed is beveiligd.
Man laadt auto op bij kantoor

Overstappen naar een duurzaam wagenpark

Elektrisch rijden heeft steeds meer voordelen. Natuurlijk het nultarief voor de wegenbelasting. Maar ook voor het milieu en het imago van uw bedrijf doet een elektrisch wagenpark veel goeds. Denkt u erover na om uw wagenpark te verduurzamen? Laat u dan goed informeren over wat er allemaal komt kijken bij de overstap naar elektrisch rijden.

Deskundig advies is onmisbaar

Het is slim om de brandveiligheid van uw parkeerplaatsen te laten onderzoeken door een adviesbureau. Met een duidelijk rapport weet u:
  • en of de brandweer een eventuele brand onder controle kan krijgen.
  • wat de huidige status is;

  • of de brandveiligheid voldoende is;

  • of de vluchtwegen veilig zijn;

U heeft dan alle informatie om de nodige aanpassingen te laten uitvoeren. En dat maakt de kans op grote schades een stuk kleiner.

De brandveiligheid van uw parkeervoorzieningen

Bij Centraal Beheer vinden we een duurzaam wagenpark heel belangrijk. Daarom willen we er alles aan doen om uw elektrisch wagenpark veilig te houden. Wilt u advies over de brandveiligheid van uw parkeervoorzieningen? Centraal Beheer heeft goede ervaringen met adviesbureaus EFPC (Bilthoven) en Stravea (Eindhoven).

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw wagenpark?

Bent u van plan te verduurzamen met een elektrisch wagenpark? Bij Centraal Beheer vertellen we u graag alles over de voordelen, nadelen en de risico’s. Neem contact op met Jack Zuidweg.
Met de kennis van Jack Zuidweg
Kennispartner vastgoed
Dagelijks werk ik met een team van specialisten aan risico's signaleren en tot praktische oplossingen komen voor de VvE en vastgoedmarkt.