Vrouw aan het mediteren

Rituelen in de wereld bij het verwerken van een verlies

Rouwen kan op verschillende manieren. En is vaak sterk verbonden aan religieuze en culturele overtuigingen.

29 apr 2024 2 minuten

Een aantal voorbeelden:

Boeddhisme 

In het Boeddhisme worden ‘merit-making’ rituelen uitgevoerd. Mensen doen dan donaties aan goede doelen, tempels of monniken om een goed karma mee te geven aan de overledene. Vaak wordt en dan ook gemediteerd en gebeden.

Hindoeïsme

Hindoes houden een ‘shraddha’-ceremonie ter nagedachtenis aan de overledene. Er worden dan speciale offers gebracht en gebeden. Ook is het een gewoonte om as van de overledene in heilige rivieren te verstrooien.

Dia de los Muertos (Mexico) 

Dit is een Mexicaanse feestdag om alle overledenen te herdenken. Altaars zijn met bloemetjes versierd en er wordt voedsel geofferd. Graven worden schoongemaakt en kaarsen aangestoken.

Islam

Binnen de Islam gelden strikte regels voor de begrafenis en moet de overledene zo snel mogelijk worden begraven. Na de begrafenis verzamelen familie en vrienden zich samen om te bidden en herdenken.

Jodendom

Het Jodendom kent de ‘shivah’-periode van 7 dagen waarin familie bij elkaar komt om te rouwen. Er zijn speciale gebeden en er wordt een herdenkingskaars aangestoken.

U ziet het, er zijn veel manieren om te rouwen of overledenen te eren en herdenken. En het laat zien dat iedereen zijn eigen manier kiest om dit te doen. Kies vooral de manier de bij u past.