Hoe werken zonnepanelen

Zonne-energie omzetten in stroom

Zonnepanelen zetten energie van zonlicht om in stroom. Zonlicht raakt nooit op. En omdat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn om de stroom op te wekken, stoten ze minder CO2 uit. Dat is goed voor het klimaat. Maar ook voor uw portemonnee, want uw energierekening kan meteen omlaag.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom

De meeste zonnepanelen bevatten het mineraal silicium, dat is een halfgeleider. De energie die de zon naar de aarde stuurt, maakt elektronen los uit het silicium. Omdat deze een negatieve lading hebben, ontstaat er elektrische spanning in de zonnecellen. In een zonnepaneel zijn meerdere van deze zonnecellen met elkaar verbonden. Zo loopt de stroom via een omvormer direct naar de apparaten in uw huis. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in WP.

Infographic zonnepanelen werking

De omvormer voor bruikbare stroom

De energie die zonnepanelen opwekt is niet direct te gebruiken in uw huishoudelijke apparaten. Daarvoor heeft u een omvormer nodig. Een omvormer zorgt ervoor dat de energie wordt omgezet tot bruikbare stroom. Het is een fluisterstil apparaat dat bij u in huis wordt geplaatst. Vaak op zolder, omdat het efficiënter is om de omvormer zo dicht mogelijk bij uw panelen te hebben. Verder weg kan dit zorgen voor verlies in stroomopbrengst. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen helpt de adviseur bij het bepalen van de juiste omvormer.

Schaduw is bepalend in uw stroomopbrengst

Het mooiste zou zijn als uw zonnepanelen ieder moment van de dag in de zon staan. Dit is alleen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld door een schoorsteen die schaduw geeft. Of bomen rondom uw dak die zonlicht tegenhouden. Als een deel van uw zonnepanelen in de schaduw ligt, is dat slecht voor de opbrengst van uw hele systeem. Dat komt omdat zonnepanelen vaak aan elkaar geschakeld zijn. Maar daar kunt u iets aan doen.

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Onze scan rekent het voor u uit.

Schaduw op uw dak? Dan zijn micro-omvormers  een oplossing

Het kan zijn dat u last heeft van (tijdelijke) schaduw op uw dak. In dat geval kunnen er micro-omvormers geplaatst worden. Dan krijgt elk paneel zijn eigen omvormer en wekken ze dus hun eigen stroom op. Daardoor heeft niet uw hele systeem last van schaduw bij 1 paneel. 

Een te hoge temperatuur zorgt ook voor een lagere energieopbrengst

U probeert schaduw op uw zonnepanelen te voorkomen. Maar wist u dat een te hoge temperatuur ook invloed heeft op de opbrengst van uw zonnepanelen? Het is daarom belangrijk dat er ruimte achter de zonnepanelen zit waar lucht kan stromen zodat de zonnepanelen niet te warm worden. En hoe meer licht de zonnepanelen vangen, hoe warmer de omvormer wordt, waardoor de efficiëntie daalt. Het is daarom ook belangrijk dat de omvormer op een plek met genoeg luchtstromen wordt geplaatst, dus bijvoorbeeld niet in een dichte kast.

Wist u dat de zon in 1 uur net zo veel energie uitstraalt, als wereldwijd in 1 jaar wordt verbruikt? Genoeg energie voor iedereen dus!

Wat als de zon niet schijnt?

Ook als het bewolkt is wekken uw zonnepanelen stroom op. Wel minder dan wanneer de zon volop schijnt. ’s Nachts wekken uw zonnepanelen geen energie op. Maar u verbruikt wel stroom, bijvoorbeeld voor uw koelkast of vriezer. Om die reden blijft u ook aangesloten bij uw energieleverancier, zodat u altijd stroom heeft. Ook als uw zonnepanelen 's nachts even niks opbrengen.

Meer stroom opgewekt dan u verbruikt?

Het kan ook zijn dat u juist meer stroom opwekt dan u op een dag verbruikt. Ook hier komt uw energieleverancier weer van pas. Want wat u teveel gebruikt, levert u terug aan het stroomnet. Hiervoor krijgt u een vergoeding per kWh van uw energieleverancier. Daarnaast krijgt u energiebelasting terug voor de energie die u terug levert. Aan het eind van het jaar verrekent uw energieleverancier de hoeveelheid stroom die u heeft opgewekt en gebruikt. Dit heet salderen. Lees hier meer over salderen.

De opbrengst van zonnepanelen

Hoeveel stroom u kunt opwekken met uw zonnepanelen ligt aan uw persoonlijke situatie. Het aantal zonnepanelen op uw dak, schaduwval en de plek van de omvormer. Ook zijn we in Nederland bekend met bewolking waardoor de opbrengst per maand verschilt. Dit komt door het verschil in zonuren en de stand van de zon in bijvoorbeeld de zomer en winter.

Zijn zonnepanelen de oplossing voor u?

Wilt u weten of zonnepanelen in uw situatie een goede oplossing zijn? Of bent u benieuwd naar hoeveel zonnepanelen op uw dak geplaatst kunnen worden? En de geschatte opbrengst en terugverdientijd? Doe dan onze vrijblijvende scan of maak een afspraak voor een online adviesgesprek op maat.