Inbraakpreventie: 5 tips

Terugkomen van vakantie of een weekendje weg en bij thuiskomst ontdekken dat er is ingebroken. Je moet er niet aan denken. Gelukkig maak je de kans dat dit gebeurt met een paar simpele tips een heel stuk kleiner.
23 nov 2021

5 inbraakpreventie tips:

Natuurlijk is het leuk om via social media aan je vrienden te melden dat je lekker even weg bent. Maar besef ook dat er ‘anderen’ mee kunnen kijken. Het is zelfs zo erg dat inbrekers overlijdensadvertenties in de gaten houden. Zodat ze precies weten wanneer nabestaanden bij een crematie of begrafenis en dus niet thuis zijn.
Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werken. Zo jaag je met een felle buitenlamp met bewegingssensor bij je voor- en achterdeur inbrekers snel weg. Of je zet met een timer de radio of televisie aan. Zien of horen je buren toch iets verdachts bij je thuis terwijl je er niet bent? Dan is het handig als je met elkaar in een WhatsApp-groep zit. Zodat je elkaar op de hoogte kunt houden van verdachte situaties. Bel bij inbraak of andere noodsituaties wel altijd eerst 112!

Ga je een paar dagen weg? Ga dan voor vertrek eens voor je huis staan. Kan iemand zien dat je weg bent? Zorg er dan voor dat het lijkt alsof je gewoon thuis bent. Bijvoorbeeld:

  • Laat je buren hun 2e auto op uw oprit of voor je huis parkeren.
  • Zet een koffiekopje op tafel of laat een krant liggen.
  • Laat iemand regelmatig je brievenbus leegmaken of de post van je deurmat oppakken.
  • Zorg voor een tijdschakelaar zodat er 's avonds altijd een lamp binnen aan is.
  • Vraag je buren om regelmatig je gordijnen open en dicht te doen.

Meestal gaan inbrekers voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Maak het ze daarom lastiger om binnen te komen.

  • Doe altijd al je ramen en deuren dicht als u weggaat. Ook als je maar even weg bent.
  • Zelfs het kleine badkamerraam is niet te klein voor een inbreker.
  • Zorg voor sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Je herkent zo'n slot aan het SKG-logo (Stichting Kwaliteit Gevelbouw).
  • Heb je een schuifpui? Plaats dan een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui. De pui kan dan minder makkelijk van buitenaf open.
  • Zorg dat een inbreker niet makkelijk met hulpmiddelen bij dat openstaande badkamerraam kan komen. Zet je ladder in de schuur en maak je vuilnisbak vast in je tuin.

Inbrekers hebben niet veel nodig om binnen te komen. Maak het ze daarom niet té makkelijk.

  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. Even een raampje intikken en de inbreker is binnen.
  • Inbrekers kennen ook de 'geheime' plekjes onder de deurmat of achter de bloempot. Verstop daar dus geen sleutel.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos. Bij verlies of diefstal weet een inbreker direct waar je woont.
  • Heb je een nieuwe televisie gekocht? Zet de doos dan niet bij het huisvuil op de stoep. Anders weet een inbreker direct wat er te halen valt.

Toch ingebroken? Raak niets aan en bel direct de politie

De politie komt altijd langs na een woninginbraak. Vaak doen zij sporenonderzoek. Het is dus belangrijk dat je niet meteen gaat opruimen. Na het sporenonderzoek maakt de politie een proces-verbaal. Dit verslag heb je nodig als je de schade meldt bij je verzekeraar.

Maak foto’s en meld de inbraak bij je verzekeraar

Foto’s zeggen soms meer dan een omschrijving. Daarom is het handig als je foto’s maakt van de inbraak. Deze kun je meesturen met de schademelding. Zodat je verzekeraar duidelijk ziet wat de schade is. Je verzekeraar kan je ook vertellen wat je zelf moet regelen en wat de verzekeraar voor jou doet.

Zorg dat de schade niet groter wordt

Is je mobiele telefoon gestolen? Of je bankpas of creditcard verdwenen? Laat dan direct je telefoon of betaalkaart blokkeren. Zodat de inbreker niet ook nog eens je bankrekening plundert. Of op jouw kosten belt. Ook je tankpas of OV-kaart moet je direct laten blokkeren.

Ben je verzekerd bij Centraal Beheer? Meld je schade dan snel en eenvoudig: