Wat te doen tegen de eiken­processie­rups: handige tips

De eikenprocessierups veroorzaakt ieder jaar flink wat overlast. Helaas komen deze harige rupsen steeds vaker voor. Dit komt omdat ons klimaat opwarmt. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om de eikenprocessierups te bestrijden. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
11 feb 2022

Zo vind je ze

De eikenprocessierups herken je aan zijn lange witte haren. En zoals hun naam al zegt: ze leven graag op eikenbomen. En laten juist deze bomen In Nederland vaak in lange lanen zijn geplant. Lanen waar wij graag wandelen. Op de zomereik en Hongaarse eik kun je ze tegenkomen. Hierop lopen ze achter elkaar in de polonaise naar smakelijke blaadjes. Is de eik kaalgevreten? Dan kun je ze soms ook vinden op andere bomen, zoals de beuk en de berk. De bermen waar de bomen staan worden gemaaid. Hierdoor verdwijnen natuurlijke vijanden van de rups.

Klachten door eikenprocessierups

De brandhaartjes van de eikenprocessierups zorgen voor heel wat klachten. Jeuk, blaren, roodheid, ademhalingsproblemen en ontstoken ogen bijvoorbeeld. De brandhaartjes zijn piepklein en hebben weerhaakjes. Als deze in contact komen met je huid of ogen, komt er een eiwit vrij. Dit eiwit zorgt voor een allergische reactie. Niet alleen mensen kunnen er last van hebben. Ook honden en paarden hebben er vaak ongemak van. Blijf daarom uit de buurt van eikenbomen met rupsen of rupsennesten.

Hang nestkastjes op

Amanda hing samen met haar buren nestkastjes op. ‘In onze straat staan veel eikenbomen. De laatste jaren hadden we veel last van de eikenprocessierups. Er waren zelfs periodes dat de kinderen niet buiten konden spelen. Koolmeesjes en pimpelmeesjes zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Samen met de buurt besloten we daarom om nestkastjes op te hangen. Op een zaterdagmiddag organiseerden we een soort burendag. Met lekkere soep en veel gezelligheid. Bijna elke boom kreeg een nestkastje. De overlast is nu veel minder. En komen we toch wat rupsen tegen? Dan bellen we de gemeente. Die zuigt met een speciaal apparaat de eikenprocessierupsnesten op.’

Met biologische middelen eikenprocessierups bestrijden

Soms zetten mensen of gemeenten aaltjes of bacteriën in om de eikenprocessierups te bestrijden. Hiermee worden de rupsennesten bespoten. Dit is een biologische manier om eikenprocessierupsen tegen te gaan. De aaltjes en bacteriën dringen bij de rups naar binnen. Daardoor gaat de rups dood. Inmiddels blijkt dat deze middelen niet alleen de eikenprocessierups bestrijden. Ook andere rupsen van vlindersoorten en insecten gaan eraan dood. Er wordt dus naar nieuwe oplossingen gezocht.

Lok de eikenprocessierups in de val

Sommige mensen gaan met gif de eikenprocessierups tegen. Of doen tape op de boom. Wat zij niet weten is dat ook heel andere dieren hierdoor het loodje leggen. Vogels en hun jongen bijvoorbeeld, die de rups op hun menu hebben staan. Maar ook mooie vlinders en kevertjes. Een beter idee is om natuurlijke middelen te gebruiken, zoals een feromonenval. Feromonen zijn stoffen die een grote aantrekkingskracht hebben. Met een feromonenval lok je mannelijke grijze nachtvlinders. Als ze in de val zitten kunnen ze de vrouwelijke nachtvlinders niet meer bevruchten.

Irritatie door brandhaartjes tegengaan

Heb je toch last van brandhaartjes? Haal deze dan van je huid met een stukje plakband. Spoel ogen minimaal 10 minuten uit en spoel jezelf af. Doe kleding in de wasmachine en was deze op 60 graden. Op rode plekken kun je bijvoorbeeld crèmes met aloë vera smeren. Deze verkoelen je huid. Heeft je huisdier last van de haartjes? Ga dan meteen met het dier naar de dierenarts. Door de weerhaakjes heeft je dier veel jeuk. Let op: je kunt de brandhaartjes niet met het blote oog zien. Het is daarom belangrijk dat je snel hulp zoekt. Je huisdier kan er zelfs blind door worden.