Fiscale oudedagsreserve

Reserveren op uw balans

Wat is de oudedagsreserve (FOR)?

Zelfstandige ondernemers kunnen gebruik maken van verschillende aftrekposten. De oudedagsreserve is 1 van deze aftrekposten. Zelfstandige ondernemers mogen deze aftrekpost gebruiken om ondernemingswinst te reserveren voor het regelen van inkomen voor hun oude dag.

De oudedagsreserve is een reservering op uw balans

Met de oudedagsreserve reserveert u geld voor uw oude dag. U hoeft dat geld overigens niet daadwerkelijk uit te geven aan uw oude dag.

De oudedagsreserve is uitstel van belasting

Het bedrag dat u als oudedagsreserve reserveert, mag u aftrekken van de inkomstenbelasting. Na uw AOW-leeftijd of als u stopt met uw onderneming moet u dit bedrag weer bij uw inkomen optellen. U betaalt dus wel inkomstenbelasting over dit bedrag. Maar u stelt het moment waarop u die belasting betaalt uit.

U betaalt dus wel belasting over de oudedagsreserve

De Belastingdienst heft belasting als de oudedagsreserve vrijvalt na uw AOW-leeftijd, of als u stopt met uw onderneming. Wilt u geen risico lopen en niet voor onverwachte verrassingen komen te staan? Dan is het verstandig om het geld dat u op uw balans reserveert voor de oudedagsreserve ook te gebruiken voor uw oudedag. Dat kan ‘door het aankopen van een lijfrente bij een bank of verzekeraar, bijvoorbeeld met Extra Pensioen Sparen.

De oudedagsreserve heeft een maximum

Het bedrag dat u als oudedagsreserve opneemt in uw jaarrekening mag niet hoger zijn dan 9.8% van uw jaarwinst, en ook niet lager. Wel is er een maximum van € 8.946,-. Dit percentage en het maximumbedrag zijn vastgesteld voor het jaar 2017. De Belastingdienst kan dit wijzigen. Controleer voor maximaal toegestane oudedagsreserve altijd de website van de Belastingdienst.

Bekijk ook

Sparen met uw oudedagsreserve

Extra Pensioen Sparen

  • U spaart belastingvriendelijk
  • Makkelijk zelf afsluiten
  • U kunt ook bijsparen of lijfrente inleggen die u bij een andere aanbieder opbouwde
Extra Pensioen Sparen

Oudedagsreserve laten uitkeren

Extra Pensioen Inkomen en Garantie Inkomen

  • U wilt uw pensioen en/of AOW aanvullen
  • Tijdelijke of levenslange uitkeringen
  • Keuze uit een bankspaarproduct en een verzekering
Oudedagsreserve laten uitkeren