Kilometervergoeding zzp

Auto, trein, of fiets? Waar moet u als zzp’er op letten?

Als zzp’er bent u vaak onderweg. Naar kantoor, naar een werkplek, of naar klanten en opdrachtgevers. Reizen hoort erbij, of het nu op de fiets, met het openbaar vervoer of in de auto is. Waar moet u op letten voor uw belastingaangifte? We zetten de mogelijkheden rondom kilometervergoeding zpp op een rij.

Met de auto reizen

Auto rijden heeft veel voordelen: u komt als zelfstandig ondernemer altijd droog bij uw klant aan en bent nooit afhankelijk van reisroosters. Voor veel zzp’ers is de auto een onmisbaar onderdeel van hun bedrijf. Er zijn drie manieren om een auto te rijden: zakelijk auto, zakelijk leaseauto of privé auto soms zakelijk gebruiken. Hiervoor gelden verschillende regels als het gaat om belastingen.

Zakelijk autorijden voor zzp’ers

Als u als zzp’er zakelijk auto wilt rijden, moet u er rekening mee houden dat alle kosten voor uw rekening zijn: zowel aanschafkosten als onderhoudskosten. Dat klinkt duur, maar u kunt al die kosten (aanschaf, afschrijving, zakelijke autoverzekering, onderhoud en benzine) als ondernemerskosten aftrekken van de winstbelasting. Omdat die kosten naarmate u meer rijdt groter zijn, kan dit behoorlijk schelen bij uw belastingaangifte. Dit betekent wel dat u alle bonnetjes moet verzamelen en bewaren.

Rijdt u in uw zakelijke wagen jaarlijks meer dan 500 kilometer privé? Dan krijgt u te maken met de bijtelling. Dat werkt voor nieuwe auto’s zo: Het algemene bijtellingspercentage is 22%, voor nulemissievoertuigen is het 4%. De bijtelling berekent u door het bedrag van de cataloguswaarde van uw zakelijke auto te vermenigvuldigen met het bijbehorende bijtellingspercentage. Over dat geldbedrag wordt u als zzp’er belast.

Zorg daarom dat u voor uzelf een duidelijke keuze maakt. De belastingdienst controleert streng op het privégebruik van uw auto.

De BTW op de aanschaf, onderhoud en gebruik kunt u aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor btw belaste omzet. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet u voor het privégebruik btw betalen. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.

Privé auto zakelijk gebruiken

U kunt uw auto ook privé aanschaffen en daarmee zakelijk rijden. Dat werkt eenvoudig. U betaalt geen bijtelling. En u kunt per zakelijk gereden kilometer 19 cent als ondernemerskosten aftrekken van de winstbelasting.

Voor de BTW mag u de gebruikskosten en onderhoudskosten aftrekken van de belasting, in verhouding tot het zakelijk gebruik van uw wagen voor met BTW belaste omzet. Dat betekent wel dat u alle bonnetjes moet verzamelen en bewaren. Dit maakt het dus minder eenvoudig.

Zakelijk auto leasen zzp

En dan kunt u ook nog leasen. Het voordeel is dat u geen aanschafprijs hoeft te betalen en alleen vaste maandelijkse lasten heeft. Als u schade rijdt, bent u daarvoor verzekerd. Na een afgesproken periode (of een aantal gereden kilometers) verzorgt de leasemaatschappij een nieuwe auto. En u hoeft geen ingewikkelde administratie bij te houden. Let er wel op welke kosten u kunt aftrekken van de belasting. Dat verschilt per leaseconstructie.

De BTW op de leasekosten kunt u aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet u voor het privégebruik btw betalen. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.

Zzp auto verzekeren

Kiest u voor de auto als vervoersmiddel? Zorg dan ook voor een goede verzekering bij schade en ongevallen. Bekijk bijvoorbeeld eens de privé autoverzekering of zakelijke autoverzekering van Centraal Beheer.

Kilometervergoeding voor de fietsende zzp’er

Woont en werkt u in de stad? Hoeft u slechts korte afstanden af te leggen? Dan kunt u natuurlijk ook fietsen. Ook een fiets kunt u zakelijk of privé aanschaffen. U kunt uw zakelijke gefietste kilometers ook voor 19 cent per kilometer als ondernemerskosten aftrekken van de winstbelasting. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Als u elke dag naar kantoor fietst, kan dat behoorlijk in uw belasting schelen: een soort zzp kilometervergoeding voor uw zakelijke fietsverkeer.

Koopt u de fiets op de zaak dan zijn alle kosten zoals de afschrijving op de fiets en de verzekering aftrekbaar van de winstbelasting. Als u ook privé rijdt, moet u een bedrag verrekenen voor de privéritten. Deze verrekening is het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs. De wetgever wil dit vereenvoudigen.

Openbaar vervoer voor zzp’ers

Reist u veel met het openbaar vervoer? Dan is het van belang dat u bijhoudt hoeveel u zakelijk reist. Met een OV-chipkaart is het mogelijk via internet uw reisoverzicht op te slaan en te specificeren. Op vervoersbewijzen van het openbaar vervoer wordt 6% btw geheven, die u kunt terugvragen bij de belastingdienst indien u met btw belaste goederen of diensten levert.