Aansprakelijk­heids­verzekering zzp

Alles goed geregeld bij schade

U bent als zzp’er niet automatisch verzekerd bij het zakendoen. Zeker als u geen aansprakelijkheids­verzekering heeft. Toch maakt iedereen wel eens brokken op het werk. Daarom is het handig om u als zelfstandige ook zakelijk te verzekeren.

Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht als zzp’er?

In een aantal beroepsgroepen zijn zzp'ers verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor notarissen en financieel adviseurs, die te maken hebben met een verplichte beroepsaansprakelijkheid. U bent als zzp’er niet bij elk beroep verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een klein foutje of een arbeidsongeval kan echter een hoge schadeclaim tot gevolg hebben. Zeker als u een risicovol beroep heeft, zoals in de bouw of de juridische sector.

Uw opdrachtgever en een aansprakelijkheidsverzekering

Wist u dat opdrachtgevers steeds vaker vragen naar de aanwezigheid van een aansprakelijkheidsverzekering? U kunt als zzp’er met een verzekering zelfs een voordeel hebben op zzp’ers die niet zijn verzekerd. Ook handig om te weten: de kosten voor uw beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn fiscaal aftrekbaar voor u als zzp’er.

Onze oplossingen

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp'ers: bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. We beschrijven het verschil en helpen u vervolgens bij het maken van uw keuze.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hiermee verzekert u de schade die door u of uw werknemers wordt veroorzaakt tijdens het werk. 

Beroepsaansprakelijkheid

Een beroepsfout kan ook u of uw medewerker overkomen. Onze Beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen hiervan. 

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering zzp

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering kunt u zien als een aansprakelijkheids­verzekering voor ondernemers. U bent dan verzekerd voor schade die u hebt gemaakt tijdens uw werk of opdracht. Bijvoorbeeld als de laptop van een ander beschadigd raakt doordat u er een kop koffie overheen laat vallen. Of als iemand struikelt over uw tas en zijn sleutelbeen breekt.

Wat verzekert u met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt letsel- en materiële schade. De meeste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen dekken de volgende zaken:
  • Schade die door u wordt veroorzaakt bij een ander.
  • Schade door uw product.
  • Milieuschade.
Sommige schades die u als zzp’er veroorzaakt zijn niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. De schade die ontstaat door een auto is een voorbeeld. Ook schade die u aan (spullen van) uzelf veroorzaakt, is niet gedekt.

Hebben alle zzp’ers een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is heel belangrijk, maar toch zijn lang niet alle beginnende zelfstandige ondernemers zich hiervan bewust. Uit onderzoek van Achmea blijkt dat slechts 47 procent van de zzp’ers een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven heeft afgesloten.
Heeft u interesse in onze Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers? Of wilt u meer informatie over wat er wel en niet is verzekerd? Kijk dan ook eens op de uitgebreide informatiepagina van Centraal Beheer.

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering

Wanneer kiest u voor een beroeps­aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering zzp

De beroepsaansprakelijkheids­verzekering is niet voor iedereen van toepassing. Deze verzekering is vooral relevant voor zzp’ers die een adviesrol hebben, zoals architecten en ingenieurs.

Wat verzekert u met een beroepsaansprakelijkheids­verzekering?

Een beroepsaansprakelijkheids­verzekering verzekert de financiële schade die door uw handelen is ontstaan. Zo kunt u bijvoorbeeld een fout advies geven dat achteraf zorgt voor financiële schade bij de klant. Of de projectontwikkelaar verhaalt kosten op u als de begroting door een rekenfout hoger uitkomt dan afgesproken. Sommige opdrachtgevers stellen de beroepsaansprakelijkheids­verzekering zelfs verplicht. Denk daarom goed na of dit voor uw onderneming nodig is.

De meeste beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen dekken de volgende zaken:

  • Schade door een beroepsfout.
  • Kosten voor verweer en rechtsbijstand.
  • Herstel van de schade.
Heeft u interesse in onze Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers? Of wilt u meer informatie over wat er wel en niet is verzekerd? Kijk dan ook eens op de uitgebreide informatiepagina van Centraal Beheer.