Aansprakelijk­heids­verzekering zzp

Alles goed geregeld bij schade

U bent als zzp’er niet automatisch verzekerd bij het zakendoen, zeker als u geen aansprakelijkheids­verzekering heeft. Maar iedere werkende Nederlander maakt wel eens brokken op het werk. Daarom is het aan te raden om u als zelfstandige ook zakelijk te verzekeren.

Er zijn twee soorten aansprakelijkheids­verzekeringen voor zzp'ers: bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. We beschrijven het verschil en helpen u bij het maken van uw keuze. 

Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht voor mij als zzp’er?

In een aantal specifieke beroepsgroepen zijn zzp'ers verplicht om een aansprakelijkheids­verzekering af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor notarissen en financieel adviseurs, die te maken hebben met een verplichte beroepsaansprakelijkheid.

In overige beroepsgroepen bent u als zzp’er niet verplicht om een aansprakelijkheids­verzekering af te sluiten. Toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Een klein foutje of een arbeidsongeval kan een hoge schadeclaim tot gevolg hebben. Zeker als u een risicovol beroep heeft, zoals in de bouw of de juridische sector.

Wist u dat opdrachtgevers steeds vaker vragen naar de aanwezigheid van een aansprakelijkheids­verzekering? U kunt als zzp’er met een verzekering zelfs een voordeel hebben boven zzp’ers die niet zijn verzekerd. Handig om te weten: De kosten voor uw beroeps- en bedrijfsverzekering zijn fiscaal aftrekbaar voor u als zzp’er.

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering

Wanneer kiest u voor een beroeps­aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering zzp

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering kunt u zien als een aansprakelijkheids­verzekering voor ondernemers. U bent dan verzekerd voor schade die u hebt gemaakt tijdens uw werk of opdracht. Bijvoorbeeld als de laptop van een ander beschadigd raakt doordat u er een kop koffie overheen laat vallen. Of iemand struikelt over uw tas en breekt zijn sleutelbeen. Of u maakt een constructiefout in de bouw.

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering vergoedt letsel- en materiële schade. De meeste bedrijfsaansprakelijkheids­verzekeringen dekken u tegen de volgende zaken:

  • Schade die door u wordt veroorzaakt bij een ander
  • Schade door uw product
  • Milieuschade

Sommige schade die u als zzp’er veroorzaakt is niet gedekt door de aansprakelijkheids­verzekering bedrijven. De schade die ontstaat door een auto is een voorbeeld. Ook schade die u aan (spullen van) uzelf veroorzaakt, is niet gedekt.

Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering is heel belangrijk, maar toch zijn lang niet alle beginnende zelfstandige ondernemers zich hiervan bewust. Uit onderzoek van Achmea blijkt dat slechts 47 procent van de zzp’ers een aansprakelijkheids­verzekering bedrijven heeft afgesloten.

Heeft u interesse in een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers? Of wilt u meer informatie over wat er wel en niet is verzekerd? Kijk dan ook eens op de uitgebreide informatiepagina van Centraal Beheer: alles over de bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. Of bereken direct uw premie.


Beroepsaansprakelijkheids­verzekering zzp

De beroepsaansprakelijkheids­verzekering is niet voor iedereen van toepassing. Deze verzekering is vooral relevant voor zzp’ers die een adviesrol hebben, zoals architecten en ingenieurs.

Een beroepsaansprakelijkheids­verzekering verzekert de financiële schade die door uw handelen is ontstaan. Zo kunt u bijvoorbeeld een fout advies geven dat achteraf zorgt voor financiële schade bij de klant. Of de projectontwikkelaar verhaalt kosten op u als de begroting door een rekenfout hoger uitkomt dan afgesproken. Sommige opdrachtgevers stellen de beroepsaansprakelijkheids­verzekering zelfs verplicht. Denk daarom goed na of dit voor uw onderneming nodig is.

De meeste beroepsaansprakelijkheids­verzekeringen dekken u tegen de volgende zaken:

  • Schade door een beroepsfout
  • Kosten voor verweer en rechtsbijstand
  • Herstel van de schade

Heeft u interesse in een beroepsaansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers? Of wilt u meer informatie over wat er wel en niet is verzekerd? Kijk dan ook eens op de uitgebreide informatiepagina van Centraal Beheer: alles over de beroepsaansprakelijkheids­verzekering. Of bereken direct uw premie.