Aansprakelijkheid zzp

Aansprakelijkheids­verzekering voor zzp'ers

Voor als u schade veroorzaakt tijdens het werk

Wordt u aansprakelijk gesteld voor schade die is ontstaan tijdens uw werk? Dan kunt u als zzp'er niet terugvallen op uw particuliere aansprakelijkheids­verzekering. Dit kan veel geld kosten. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn welke aansprakelijkheids­risico's u loopt als zzp’er. Hier leest u alles over de aansprakelijkheids­verzekeringen voor zzp’ers.

Welke aansprakelijkheidsverzekering heb ik als zzp’er nodig? 

Als zzp’er kunt u te maken krijgen met verschillende aansprakelijkheidsrisico’s. Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering zzp (AVB) verzekert u zich tegen financiële risico’s voor schade aan andere personen of spullen. Een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering zzp (BAV) is er voor schade door beroepsfouten. Voor aansprakelijkheid speciaal in de bouw is er de Construction Allrisk (CAR). Welke aansprakelijkheidsverzekering voor u van toepassing is hangt af van uw bedrijf en beroep. 
Voor alle zzp'ers

1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Met de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering verzekert u schade die door u veroorzaakt wordt aan anderen. Dit kan schade zijn aan mensen, gebouwen of spullen.

✓ Schade aan andere personen, losse spullen en onroerend goed tijdens het werk.

✓ Schade veroorzaakt door een meewerkend familielid, uitzendkracht, stagiair of vrijwilliger.

✓ Wereldwijde dekking. Behalve in Amerika en Canada.

Voor zzp'ers die advies geven

2. Beroepsaansprakelijkheid

Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de schade altijd direct te maken met uw beroep. Dit is vooral een risico voor ondernemers die plannen uitdenken, berekeningen maken of adviseren.

✓ Financiële schade door een beroepsfout

✓ Kosten voor juridische hulp die wij inschakelen.

✓ Kosten voor een strafproces of tuchtprocedure.

Voor zzp'ers in de bouw

3. Risico's in de bouw

Met een CAR-verzekering (Construction Allrisk verzekering) verzekert u materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties.

✓ Alle medewerkers op de bouw zijn verzekerd.

✓ Schade kan 24/7 gemeld worden.

✓ Bij Centraal Beheer heeft u 1 vast aanspreekpunt. 

Minigidsen

Is een aansprakelijkheids­verzekering zzp verplicht?

"Een aansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers is in sommige gevallen wettelijk verplicht. Denk aan notarissen, architecten en financieel adviseurs, die te maken hebben met een verplichte beroeps­aansprakelijk­heid. Zij zijn wettelijk verplicht om een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) af te sluiten. Daarnaast eisen opdrachtgevers in sommige branches steeds vaker dat ondernemers een BAV afsluiten. Alleen met een verzekeringsbewijs kunt u dan bij de klant aan de slag. 

Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) is niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Soms kan een opdrachtgever dit wel vereisen. Hoe dat precies zit leest u hier"

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp?

"De hoogte van een premie van een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hangt sterk af van het type verzekering, de branche waarin u werkt, uw jaaromzet en het verzekerde bedrag.

Goed om te weten, de kosten voor uw beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn fiscaal aftrekbaar voor u als zzp’er."

Veelgestelde vragen over aansprakelijkheid zzp

Wij snappen dat het kiezen van de juiste aansprakelijkheidsverzekering ingewikkeld kan zijn. We helpen u graag hierbij. Bekijk in 3 eenvoudige stappen welke verzekering bij uw situatie past
Welke verzekering heb ik nodig?
Nee. Als u aansprakelijk wordt gesteld, bent u met een particuliere aansprakelijkheids­verzekering niet verzekerd voor schade door bedrijfsmatige werkzaamheden. Met een zakelijke verzekering voor aansprakelijkheid wel. Denk aan een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering of een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering. 
Nee. Een zakelijke rechtsbijstands­verzekering vergoedt geen schadeclaims. Wel bent u met een rechtsbijstandsverzekering verzekerd van juridische hulp als u van een klant of een leverancier een schadeclaim krijgt. U kunt dan bijvoorbeeld beroep doen op een jurist van Achmea Rechtsbijstand die u in uw zaak bijstaat. Wordt u toch verantwoordelijk gesteld voor de schade en moet u deze vergoeden? Dan vergoedt alleen een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp de kosten.
Goed om te weten: onze aansprakelijkheids­verzekeringen verzekeren u van juridisch verweer. Op het moment dat u aansprakelijk wordt gesteld, wil niet zeggen dat u ook echt aansprakelijk bent voor de schade. Wij helpen u dan met juridische verdediging voor het aantonen dat u niet aansprakelijk bent.

De hoogte van de premie van een aansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers hangt sterk af van:

  • het type verzekering; (Een beroeps- en/of bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering)
  • de branche waarin u werkt; (In de bouw loopt u bijvoorbeeld meer risico, dan wanneer u vanuit huis werkt.)
  • uw jaaromzet;
  • Het verzekerde bedrag.
Wilt u weten hoeveel u precies betaalt? Maak dan eenvoudig een premieberekening voor een Bedrijfs- en Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering. Een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering sluit u in combinatie met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering af.

Goed om te weten:

In 4 stappen kunt u bij ons uw Bedrijfs- en Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering afsluiten. Een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering sluit u in combinatie met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering af. 

  1. Bereken uw premie.
  2. Vul de gegevens in van uw bedrijf.
  3. Controleer de gegevens.
  4. U sluit de verzekering.

Liever ‘Even Apeldoorn bellen’? Onze specialisten staan u graag te woord! Wij zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 17.30 uur op (055) 579 8600.