Zzp worden, wat komt er bij kijken?

De checklist voor beginnende zzp'ers

Er komt veel kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Voor bijna alles geldt: u moet het zelf doen. Zelf keuzes maken, zelf uw administratie optuigen, uw eigen plan trekken en zelf nieuwe opdrachten regelen. Dat kost tijd en geld. Ook moet u uzelf, uw partner of gezin en uw bedrijf tegen kleine en grote risico’s beschermen. Over al die zaken moet u goed nadenken.

Waar moet u op letten?

Als u zzp'er wordt speelt u opeens een dubbelrol. U bent vast al privé verzekerd, maar bent u dan ook zakelijk gedekt? Zo zijn er meer vragen die u moet stellen als u gaat ondernemen. De checklist op deze pagina helpt u op weg.

1. Begrijp de Belastingdienst

Elke zzp’er krijgt direct met de Belastingdienst te maken. Als ondernemer moet u omzetbelasting (ofwel BTW) betalen. En u blijft ook inkomstenbelasting betalen. U heeft dus een goede administratie nodig. U kunt natuurlijk een accountant inschakelen, maar voor een ondernemer is basiskennis van de belastingheffing altijd handig. Daarom organiseert de Belastingdienst samen met de Kamer van Koophandel (KVK) informatieavonden. U krijgt daar informatie en kunt vragen stellen over wat voor u van toepassing is. Kijk op de website van de KVK wanneer die avond bij u in de buurt wordt gehouden.

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp-ers

2. Denk na over aansprakelijkheid

Zelfstandig professional bent u voor eigen rekening en risico. Toch is het onverstandig om maximaal risico te nemen. Wat doet u bijvoorbeeld als u een claim aan uw broek krijgt?

Lees meer

3. Regel uw pensioen

Als zzp’er heeft u na uw 67e alleen recht op een AOW-uitkering. Daarom moet u al vroeg nadenken over uw aanvullende pensioen. Hoe doet u dat? Welke vormen van pensioensparen zijn er voor zelfstandigen? En hoe komt u erachter hoeveel geld u nodig heeft?

Lees meer

4. Bescherm uw inkomen

Wat moet u doen als u een ongeluk krijgt, een tijdje geen werk hebt, of zwanger wordt? Bij zzp’ers zijn de financiële gevolgen daarvan altijd groter dan bij iemand in loondienst. U kunt zich tegen deze risico’s verzekeren. Welke verzekeringen zijn er? En hoe kiest u de beste optie?

Lees meer

5. Laat goed na

U wilt niet dat als u komt te overlijden, uw nabestaanden geen raad weten met uw lopende bedrijf. Denk daarom goed na over het inkomen van uw partner of kinderen na uw dood. En over hoe u uw bedrijf overdraagt.

Lees meer
Zzp verzekeringen voor reizende ondernemers

6. Reizen voor zzp’ers

Ook als zzp’er bent u vaak onderweg. Waar moet u als beginnende zelfstandige op letten? Hoe kunt u uw reistijd het voordeligst voor uzelf regelen? Kunt u beter privé rijden of zakelijk? En hoe zit het met de aftrekbaarheid van fietskosten?

Lees meer