Pensioen voor zzp'ers

Wanneer begint u met sparen voor later?

Hoe leuk het ook is om zelfstandig ondernemer te zijn, zzp’ers worden ook nog wel eens zelfstandigen zonder pensioen genoemd. Dat klopt voor een deel: volgens een onderzoek bouwt de helft van de zzp'ers minder pensioen op dan werknemers in loondienst.

Denk vroeg na over later

Zzp’ers die niet zelf voor hun pensioen sparen, krijgen voor de periode dat ze 100% als zzp’er gewerkt hebben, later alleen een AOW-uitkering. Dat is voor de meesten niet genoeg om helemaal te stoppen met werken. Daarom is het verstandig voor ondernemers om nu na te denken over het pensioen. We zetten de vier belangrijkste vragen op rij.

1. Hoe werkt pensioen voor zzp'ers?

Het Nederlandse pensioenstelsel is overzichtelijk als u in loondienst bent: u krijgt vanaf uw AOW-gerechtigde leeftijd een AOW-uitkering. En u draagt vaak (natuurlijk zijn er uitzonderingen) samen met uw werkgever premies af aan een aanvullend pensioenfonds. Voor zzp’ers werkt het iets anders: er worden geen premies afgedragen voor uw aanvullende pensioen. U heeft net zo goed recht op AOW, maar uw klanten/opdrachtgevers dragen geen premies af voor uw aanvullende pensioen. Alles wat u dus bovenop de AOW uitgekeerd wilt krijgen, moet u zelf apart zetten. Pensioen sparen doet u voor eigen rekening.

Zo spaart Frans voor later.

Creatief sparen als zzp'er voor uw pensioen.

2. Hoeveel pensioen heeft u nodig?

Wat u voor uw oude dag nodig hebt, verschilt per persoon. Stel uzelf ook deze vragen: Wanneer wilt u stoppen met werken? Verwacht u op dat moment in één keer te stoppen of langzaam uw werk af te bouwen? Als u nu lichamelijk uitputtend werk doet, moet u zich afvragen tot welke leeftijd u dat kunt blijven doen. Bent u bereid uw woonsituatie en uitgaven aan te passen? Verwacht u dat uw partner een stabiel inkomen, al of niet uit pensioen, heeft in de toekomst?

Ook nieuwsgiering hoeveel geld u opzij moet zetten? Reken het eenvoudig uit.

Zet in ieder geval genoeg geld opzij en begin vroeg met sparen: hoe eerder u spaart, des te meer u met rendement uw pensioenpotje vult.

Tip: houd ook in uw uurtarief rekening met een reserve voor uw pensioen.

3. Wat voor pensioen kiest u?

Pensioenproducten voor zelfstandige ondernemers zijn niet nieuw. Met banksparen of een lijfrentepolis spaart u met belastingaftrek voor uw pensioen. U betaalt pas belasting op het moment van uitkering. Nadeel van beide vormen is dat ze weinig flexibel zijn. Tussentijds stoppen kan meestal niet zonder kosten.

De zzp-pensioenen die de laatste jaren zijn ontwikkeld bieden meer flexibiliteit. U kunt als zzp’er zelfs flexibeler sparen dan als werknemer in loondienst. Tussentijds uitstappen is bij de meeste producten mogelijk en ook de hoogte van uw inleg bepaalt u zelf. Kijk hier eens hoe Centraal Beheer het regelt voor u.

Andere voordelen van het zzp-pensioen, zijn:

  • U kunt uw spaarbedrag ook voor andere doelen inzetten, zoals arbeidsongeschiktheid.
  • Bij uw overlijden kunnen de rechten overgaan op nabestaanden.
  • U hoeft uw spaarpotje niet op te eten als u in de bijstand terecht komt.

Dat laatste geldt sinds midden 2015 voor al het pensioen dat u als zelfstandige opbouwt. Tot 250.000 euro hoeft u dit niet aan te spreken. Dat klinkt als een hoog bedrag, maar als u als zelfstandige daarvan twintig jaar wilt leven, gaat het om net meer dan 1000 euro per maand.

Nadelen van een zzp-pensioenregeling, zijn er ook:

  • De uitkering is niet levenslang, maar aan een zelf gekozen uitkeringsperiode gebonden. Is uw potje leeg, dan stopt de uitkering en valt u alsnog terug op alleen uw AOW.
  • U heeft geen of weinig inspraak in de soorten beleggingen die uw fonds doet.

4. Zijn er ook alternatieven?

Als ondernemer kunt u zich natuurlijk altijd verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Eenmanszaken mogen een fiscale oudedagsreserve opgeven, waardoor ze nu minder belasting betalen. Vraag uw belastingadviseur of dat voor u verstandig is.

U kunt bijvoorbeeld als zelfstandige professional ook uw hypotheek aflossen? Of, als u al verder bent, uw vermogen beleggen in een tweede huis? Of in aandelen, waar u zelf in handelt? Als zelfstandige bent u niet voor niets ondernemer.


Kijk ook eens hoe anderen het doen.