Kilometer­vergoeding zzp

Auto, trein, of fiets? Waar moet u als zzp’er op letten?

Als zzp’er bent u vaak onderweg. Naar kantoor, naar een werkplek, of naar klanten en opdrachtgevers. Reizen hoort erbij, of het nu op de fiets, met het openbaar vervoer of in de auto is. Waar moet u op letten voor uw belastingaangifte? We zetten de mogelijkheden rondom kilometervergoeding zpp op een rij.

Kilometervergoeding auto

Auto rijden heeft veel voordelen: u komt als zelfstandig ondernemer altijd droog bij uw klant aan en bent nooit afhankelijk van reisroosters. Voor veel zzp’ers is de auto een onmisbaar onderdeel van hun bedrijf. Er zijn drie manieren om een auto te rijden: zakelijk, privé of lease. Hiervoor gelden verschillende regels als het gaat om belastingen en kilometervergoeding.

Zakelijk rijden voor zzp’ers

Als u als zzp’er zakelijk auto wilt rijden, moet u er rekening mee houden dat alle kosten voor uw rekening zijn: zowel aanschafkosten als onderhoudskosten. Dat klinkt duur, maar u kunt al die kosten (aanschaf, afschrijving, zakelijke autoverzekering, onderhoud en benzine) aftrekken van de belasting. Omdat die kosten naarmate u meer rijdt groter zijn, kan dit behoorlijk schelen bij uw belastingaangifte.

Rijdt u in uw zakelijke wagen jaarlijks meer dan 500 kilometer privé? Dan krijgt u te maken met de bijtelling. Dat werkt zo: bij elke auto hoort een wettelijk vastgesteld bijtellingspercentage. De hoogte van dat bijtellingspercentage is afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van de auto. Hoe meer CO2 de auto uitstoot, des te hoger het bijtellingspercentage. De bijtelling berekent u door het bedrag van de cataloguswaarde van uw zakelijke auto te vermenigvuldigen met het bijbehorende bijtellingspercentage. Over dat geldbedrag wordt u als zzp’er belast.

Zorg daarom dat u voor uzelf een duidelijke keuze maakt. De belastingdienst controleert streng op het privégebruik van uw auto. Als u niet hard kunt maken dat u uw wagen slechts zakelijk gebruikt, kunt u beter kiezen voor rijden in een privé auto.

Privé auto zakelijk gebruiken

U kunt uw auto ook privé aanschaffen en daarmee zakelijk rijden. Dat werkt eenvoudig. U betaalt geen bijtelling. En u kunt per gereden kilometer 19 cent van de belasting aftrekken. Ook mag u de gebruikskosten en onderhoudskosten aftrekken van de belasting, in verhouding tot het zakelijk gebruik van uw wagen. Dat geldt dus ook voor de kosten van uw privé autoverzekering. Als u hiervoor kiest, moet u een goede kilometeradministratie bijhouden, waarin u de verhoudingen tussen de privé en zakelijke ritten kunt aantonen. U krijgt via de belastingaftrek dus een soort kilometervergoeding voor uw zzp kilometers.

Auto leasen zzp

En dan kunt u ook nog leasen. Het voordeel is dat u geen aanschafprijs hoeft te betalen en alleen vaste maandelijkse lasten heeft. Als u schade rijdt, bent u daarvoor verzekerd. Na een afgesproken periode (of een aantal gereden kilometers) verzorgt de leasemaatschappij een nieuwe auto. En u hoeft geen ingewikkelde administratie bij te houden. Let er wel op welke kosten u kunt aftrekken van de belasting. Dat verschilt per leaseconstructie.

Zzp auto verzekeren

Kiest u voor de auto als vervoersmiddel? Zorg dan ook voor een goede verzekering bij schade en ongevallen. Bekijk bijvoorbeeld eens de privé autoverzekering of zakelijke autoverzekering van Centraal Beheer. De kosten hiervan zijn aftrekbaar van de belasting, in verhouding tot het zakelijke gebruik van de auto.

Kilometervergoeding voor de fietsende zzp’er

Woont en werkt u in de stad? Hoeft u slechts korte afstanden af te leggen? Dan kunt u natuurlijk ook fietsen. Ook een fiets kunt u zakelijk of privé aanschaffen. Vanaf 450 euro aankoopbedrag mag u de fiets tot uw zakelijke vermogen rekenen. Als u uw fiets voor meer dan 10 procent zakelijk gebruikt, kan het verstandig zijn die op uw balans te zetten. Zoek de aanvullende voorwaarden uit met uw belastingadviseur.

U kunt uw gefietste kilometers ook voor 19 cent per kilometer aftrekken van de belasting. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Als u elke dag naar kantoor fietst, kan dat behoorlijk in uw belasting schelen: een soort zzp kilometervergoeding voor uw zakelijke fietsverkeer.

Openbaar vervoer voor zzp’ers

Reist u veel met het openbaar vervoer? Dan is het van belang dat u bijhoudt hoeveel u zakelijk reist. U kunt dan losse kaartjes betalen, maar met een OV-chipkaart is het ook mogelijk via internet uw reisoverzicht op te slaan en te specificeren. Op vervoersbewijzen van het openbaar vervoer wordt 6% btw geheven, die u kunt terugvragen bij de belastingdienst.

Bekijk onze verzekeringen

Alles over verzekeren voor zzp'ers