Even delen

Zo houd je grip op privacygevoelige informatie
in de cloud

Meer dan de helft van de ondernemers in het MKB weet niet precies waar zijn privacygevoelige informatie wordt opgeslagen in de cloud. Dit is opmerkelijk, omdat veel ondernemers juist voor cloud-oplossingen kiezen uit veiligheidsoverwegingen. Hoewel privacy belangrijk is, hebben zij hier weinig grip op. Ruim driekwart van de ondervraagden denkt namelijk dat zijn data in Nederland is opgeslagen, terwijl uit onderzoek van Exact en KPN blijkt dat dit feitelijk nog geen 50 procent is. Fred Uijlen, risicoadviseur bij Centraal Beheer, geeft de volgende tips om grip op privacygevoelige informatie te houden.

 1. Kies voor een betrouwbare provider
  Vraag referenties op en check of andere bedrijven tevreden zijn met deze provider. Verder is het verstandig om na te gaan wat deze provider doet om jouw gegevens te beschermen tegen hackers. Een derde checkmiddel is de ISO27001 certificering. Het beste is alleen met providers samen te werken die over deze ISO-certificering beschikken.
 2. Kies een sterk wachtwoord om je cloud-account te beveiligen
  Je naam of geboortedatum is niet sterk genoeg. Kies een wachtwoord met hoofdletters en kleine letters en voeg in ieder geval een cijfer toe. Probeer een wachtwoord te kiezen dat niet gemakkelijk is te raden en zorg ervoor dat je het wachtwoord niet al bij tientallen andere diensten gebruikt. Zie je cloud als een soort bankrekening, je geeft je tenslotte pincode ook niet aan iedereen.
 3. Sla bestanden altijd versleuteld op
  Door bestanden te versleutelen (encryptie) weet je zeker dat de bestanden alleen ingezien kunnen worden mensen die daarvoor bevoegd zijn. Dat geeft een ‘veilig’ gevoel als je dingen in de Cloud opslaat waar anderen in theorie bij zouden kunnen.
 4. Beveilig je apparaten goed
  Je beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Nu je je cloud-account van een goed wachtwoord hebt voorzien, is het minstens zo belangrijk dat je je apparaten beveiligt tegen verlies of diefstal. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je Windows-account is beveiligd met een wachtwoord en dat je smartphone of tablet automatisch wordt vergrendeld als je het toestel even niet gebruikt.