Even delen

Van Stadskantoor naar studentenkamer


Het omvormen van leegstaande kantoorpanden tot woningen wint de laatste jaren aan populariteit. En terecht. Want zo’n 5% van de totale woningbehoefte in Nederland kan vervuld worden door herbestemming van kantoren, blijkt uit onderzoek. Vooral de transformatie tot studentenwoningen heeft veel potentie. Wij bekijken drie recent gerealiseerde transformatieprojecten.

Van alle kantoorgebouwen in ons land staat zeker 17 procent leeg, blijkt uit recent onderzoek Deloitte. Goed voor 8,7 miljoen vierkante meters. Ongeveer een derde hiervan is – geheel of gedeeltelijk – geschikt voor het transformeren tot studentenwoningen. Waardevolle vierkante meters, want het tekort aan studentenwoningen groeit nog steeds: momenteel staat de teller op een behoefte aan zo’n 19.000 extra studentenkamers.

Drie voorbeeld initiatieven

Geen wonder dat steeds meer projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren kijken naar de mogelijkheid tot transformatie naar studentenwoningen. Zoals deze drie recent uitgevoerde initiatieven in de grootste studentensteden.

 1. Amsterdam – Van bankgebouw naar studentencomplex
  ABN AMRO zat jarenlang aan de Foppingadreef in Amsterdam. In 1999 werd op deze locatie een extra gebouw geplaatst: een demontabel kantoorgebouw met vier verdiepingen en een vloeroppervlak van 10.294 vierkante meter. Toen de bank vertrok uit het ‘noodgebouw’ werden er plannen uitgewerkt voor de huisvesting van 354 studenten. Architectenbureau Köstüre Design verzorgde het ontwerp en lette daarbij op de behoeftes van de studenten anno 2015, zoals aanwezigheid van zelfstandige douche- en toiletruimtes en een eigen keuken. Naar verwachting zullen eind dit jaar de eerste kamers worden bewoond.

 2. Utrecht - Van gemeentekantoor naar studentenkamer
  De kantoren in het voormalige gemeentekantoor in Utrecht zijn na enkele jaren van leegstand verbouwd tot 180 studentenkamers, een initiatief van de gemeente. Met deze herbestemming zet de gemeente actief eigen vastgoed in om de kamernood in de stad aan te pakken. Naast studentenkamers heeft het gebouw ook een restaurant en ruimtes die ondernemers of kunstenaars uit de buurt kunnen huren. Deze zomer zijn de eerste kamers in de verhuur gegaan. Het gebouw heeft voor tenminste tien jaar een woonbestemming.

 3. Rotterdam – Van Sociale Verzekeringsbank naar studentenhotel
  In het voormalige kantoorgebouw van de Sociale verzekeringsbank aan de Oostzeedijk in Rotterdam zijn volledig gemeubileerde studentenkamers gerealiseerd. Het voormalige industriegebouw stamt uit 1942 en is 8.541 m2 groot. Het ontwerp is van de Nederlandse architect Hugh Maaskant. Rond 1980 werd het pand omgebouwd tot kantoor.
  DSH Architecten verzorgde de laatste transformatie en maakte plaats voor 252 studentenkamers met eigen badkamer, sommige zelfs met ligbad. Om hier ruimte voor te maken is het dak verwijderd, waarna er drie nieuwe lagen bovenop het gebouw kwamen. De kamers zijn sinds drie jaar te huur.