Even delen

Maak het bouwproces inzichtelijk

Bij een bouwproces zijn veel verschillende partijen betrokken. Architecten, maar ook aannemers, bouwvakkers, schilders en loodgieters. Zonder hen kan er niet gebouwd worden. De onderlinge communicatie tussen deze partijen is lang niet altijd even gemakkelijk. Bovendien is van tevoren geen prototype beschikbaar. Dit werkt fouten en kostenoverschrijding in de hand. BIM helpt dit voorkomen.

Wat is BIM?

BIM, voluit Bouwwerk Informatie Model, laat betrokken partijen alle gegevens en informatie over het bouwproces opslaan. Deze informatie komt terecht in één digitaal driedimensionaal model waar bouwpartners toegang tot hebben. Een architect bijvoorbeeld, kan voordat de bouw begint zijn ontwerp in het model plaatsen. Zo weten de overige partijen van tevoren hoe het gebouw er uit komt te zien en wat er van hen verwacht wordt. Zij kunnen daar vervolgens eigen informatie aan toevoegen. Een loodgieter kan aangeven waar pijpleidingen liggen, de schilder markeert de muren die hij schildert en de elektricien geeft aan waar de stroomkabels verwerkt zijn. In een BIM worden alle gegevens van het ontwerp- bouw-, en beheerproces geïntegreerd. Alle betrokken partijen kunnen ermee werken. Door deze informatie samen te voegen ontstaat er een digitaal prototype van de bouwconstructie.

Waarom BIM gebruiken?

BIM helpt de samenwerking tussen bouwpartners te verbeteren. Een bouwproces is soms erg onoverzichtelijk. Betrokken partijen voeren hun werkzaamheden vaak op hetzelfde moment uit. Een fout is dan zo gemaakt! Daarnaast is er een grote hoeveelheid gegevens beschikbaar binnen een bouwproject. De kans dat hierdoor fouten ontstaan is aanzienlijk. BIM voorkomt dit door alle betrokken partijen dezelfde actuele informatie te bieden. Met BIM voorkomt u onduidelijkheden en maakt u uw bouwproces inzichtelijk.

Meer weten

Wit u meer informatie over BIM en het voorkomen van schades in de bouw? Bel dan ‘Even Apeldoorn' (055) 579 8359, keuze 2.