Even delen

Bouwen in het buitenland


de vooroordelen bekeken


Vlak over de grens is wonen en bouwen vaak net iets goedkoper dan bij ons. En Zuid-Europa is voor veel Nederlanders een aantrekkelijke regio voor het bouwen van een eigen vakantiehuis. Bouwen in het buitenland? Elk land is anders. We bekijken drie populaire Europese landen en hun regels.

We beginnen met bouwen in ons buurland Duitsland. Een populaire reden voor Nederlanders om naar onze oosterburen te verhuizen is de betaalbaarheid. De belastingen zijn in Duitsland een stuk lager dan hier: op huizen, op auto’s en op nog veel meer. Voor het geld waarmee u in Nederland net een twee-onder-één-kapper koopt, koopt u in Duitsland al gauw een vrijstaande woning met een stuk grond.

Duitsland: oneindig veel regeltjes
Duitsland staat bekend om zijn ‘gründlichkeit’. Letterlijk vertaald betekent dit: grondigheid. Daarmee wordt een hoge kwaliteit en heel veel regeltjes bedoeld. Tot in de kleinste details zijn de voorschriften voor materiaal, afmetingen, bouwvolgorde en andere bouwkundige zaken vastgelegd. Zo ligt vast dat ramen en deuren als laatste moeten worden geplaatst. Ze worden daarbij dieper verzonken in de muur dan in Nederland.

Ook zijn er regels voor het gebruik van het gebouw, technische voorschriften voor bijvoorbeeld de energievoorzieningen en richtlijnen voor het personeel. Daarin staat onder meer de minimale afmeting van de pauzeruimte van werknemers en hoeveel toiletten er voor ze aanwezig moeten zijn.

Als ontwerper en bouwer krijg je ook te maken met regionaal geldende regels; per deelstaat kunnen ze verschillen en in sommige gevallen zelfs zeer sterk afwijken.

België: rommelig straatbeeld
Ook in ons andere buurland, België, is het goedkoper bouwen dan in ons land. Een stuk grond in de grensstreek kost al snel de helft minder per vierkante meter. De regels geven u meer vrijheid. Dat ziet u terug in het straatbeeld: België wordt vaak gezien als rommelig. Zo kunt u in een straatje met overwegend rijtjeswoningen ineens een grote villa tegenkomen, die totaal misplaatst lijkt in het straatbeeld.

Hoewel er in België nog altijd veel vrijheid is in de bouw, komen er steeds meer richtlijnen. Deze regels zijn vaak ingewikkeld en ze veranderen regelmatig. Ook moet er altijd gebruik worden gemaakt van een architect, die tot tien jaar na de bouw verantwoordelijk blijft voor schades die ontstaan. Projectleiders worden vrijwel nooit ingezet. Die taak is ook voor de architect.

Spanje: bouwvallen in de zon
Spanje heeft nog altijd een beetje de naam van slechte bouwkwaliteit. In het verleden werden bouwvoorschriften vaak met een korreltje zout genomen. Maar veranderde wetgeving zorgt ervoor dat vanaf het begin van deze eeuw de bouwkwaliteit sterk is verbeterd. Projectontwikkelaars en architecten zijn nu aansprakelijk bij problemen binnen tien jaar na oplevering. Bij een nieuwbouwwoning moeten de architect, aannemer en gemeente verklaren dat het gebouw aan alle bouwvoorschriften en -tekeningen voldoet.
Europese regelgeving heeft de kwaliteit naar een hoger niveau gebracht.