Even delen

Betalingsachterstand

Een kwart van de Verenigingen van Eigenaren kampt met betalingsachterstanden van gemiddeld vier leden. De gemiddelde achterstand per wanbetaler is opgelopen tot 5.200 euro. Dat blijkt uit onderzoek van VvE Belang, de belangenorganisatie van VvE’s in Nederland. Het onderzoek vond plaats onder ruim 1.000 VvE’s.

Vaak gaat het om woningeigenaren die hun baan kwijt zijn. Of door een onverkochte woning dubbele woonlasten hebben . Een andere situatie ontstaat wanneer een appartementseigenaar is overleden en de erfgenamen de erfenis niet accepteren omdat er meer schulden zijn dan bezittingen. Ook dan worden de servicekosten niet langer betaald.

Nadelige gevolgen

Achterstanden van servicekosten leiden tot een financiële strop voor de overige VvE-leden. Een lager reserveringsbudget en achterstallig onderhoud. Ook is de kans groot dat de onderlinge verhoudingen in het appartementencomplex verslechteren.

Aan de slag

Het is daarom zaak dat het VvE bestuur actief aan de slag gaat zodra betalingsachterstand ontstaat. Wordt het tij niet gekeerd? Dan kan het nodig zijn een appartement gedwongen te laten verkopen . Geen makkelijke maatregel maar soms helaas de enige oplossing.