Even delen

Onderhoud je panelen goed voor maximaal rendement


 Duurzaamheid en energiebesparing staan hoog op de agenda van veel Vereniging van Eigenaren (VvE). Zonnepanelen kunnen daar een belangrijk onderdeel van zijn. Het aanbod is enorm gegroeid en de mogelijkheden lijken oneindig. Waar moet je op letten?

Letten op energieverbruik kan je VvE veel geld besparen.
Lampen die urenlang branden vervangen door energiezuinige LED-verlichting, en muren of daken isoleren zijn populaire keuzes. Zonnepanelen zijn, mede dankzij de aantrekkelijke subsidies, een uitstekende manier om de kosten verder omlaag te brengen. Zelf energie opwekken met zonnepanelen kan de VvE zelfs geld opbrengen, en dat zorgt ervoor dat bewoners minder hoeven bij te dragen.

Verrekening opbrengst

Doorgaans stemmen leden van een VvE of er wel of niet zonnepanelen geplaatst worden. Expert Marcel Blaauw van Zonnepanelen.net vertelt: ‘Meestal kiezen ze ervoor om de stroom die de panelen opbrengen, te gebruiken voor de energie die in de algemene ruimtes wordt gebruikt, zoals verlichting in hallen en de lift. Als er overcapaciteit is, kan men gebruikmaken van de postcoderoos. Een postcoderoos is de gemeente waarin de zonne-energie wordt opgewekt, en alle gemeenten die direct aan die gemeente grenzen. Als men meedoet aan een duurzaam energie-initiatief in zijn postcoderoos, krijgt diegene vanaf 2016 9 cent korting per kilowattuur op zijn energiebelasting. Dan verdeel je de energie die meer wordt opgewekt dan nodig voor de algemene ruimtes over de appartementen. Door de opbrengst en kostenbesparing zijn panelen al snel aantrekkelijk. Zeker als je bedenkt dat de BTW volledig terug te vorderen is. Voor bedrijven is dit altijd al zo geweest, maar dit is nu ook mogelijk voor particulieren.’

Hoe verzeker ik de zonnepanelen?

Bij een kostbare investering, zoals zonnepanelen, is het logisch dat je zekerheid wenst. Daarom is het handig om te weten wanneer de panelen wel, of niet verzekerd zijn. Indien de panelen aan het dak gemonteerd zijn, zoals bij schuine daken, vallen zonnepanelen meestal onder de opstalverzekering. Bij platte daken vallen zonnepanelen niet altijd onder de opstalverzekering. Controleer dus goed of jouw verzekering zonnepanelen dekt. In sommige gevallen moet je dus een additionele verzekering afsluiten, mocht je de zonnepanelen verzekerd willen hebben.

Waar let ik op?

De keuze is gigantisch en kwaliteit verschilt sterk. Bekijk daarom goed tests en vergelijkingen. Blaauw: ‘Wij zijn een onafhankelijk adviesbureau en testen zelf de zonnepanelen. Er staan zonnepanelen van 44 verschillende merken op ons dak. Die staan onder identieke omstandigheden geïnstalleerd, en we hebben de panelen zelf aangeschaft. Dan is een test pas echt objectief.’ Een andere tip is om verschillende offertes aan te vragen en eventueel een adviseur in de hand te nemen.

‘Let ook op het onderhoud.

Vuil als mos, zand en vogelpoep heeft negatieve effecten op de opbrengst. Maak ze daarom twee keer per jaar schoon, sowieso in het voorjaar. In de zonnige maanden heb je namelijk je hoogste opbrengst. Daarom zou het jammer zijn als dan je rendement lager is door vuil op de panelen. Een andere reden om dit te doen is de levensduur. Door zonnepanelen goed te onderhouden verlaagt men de kans op defecten. Onderhoud is essentieel met het oog op het rendement en de terugverdientijd’, aldus Blaauw.

Let bij het schoonmaken vooral op grote klodders vuil, zoals vogelpoep.

Als je niet goed op het dak kunt komen, kun je het beste een speciale telescoopsteel gebruiken met een speciale borstel om zonnepanelen mee te reinigen. Een groot deel van het vuil en de stof gaat er dan af. Kan je wel goed op je dak komen, bijvoorbeeld omdat het plat is? Gebruik dan een microvezeldoek of een zachte spons en natuurlijk osmosewater. Dat geldt voor het reinigen van zonnepanelen: altijd osmosewater. Indien u reinigingsmiddel wilt gebruiken, let er dan op dat het biologisch afbreekbaar materiaal is en geen bijtende stoffen bevat. Bij sommige zonnepanelen tast dat de zelfreinigende laag aan.

Is de VvE verzekerd bij Centraal Beheer?

Als de zonnepanelen voor eigen gebruik zijn aangebracht en u heeft de waarde van de panelen aan ons doorgegeven (de waarde is opgenomen in het totale verzekerd bedrag van het gebouw), dan zijn deze gewoon meeverzekerd. Loopt de verzekering nu elders? Neem dan contact met ons op (055) 579 8115. Wij infomeren u graag over onze uitgebreide verzekering voor VvE’s.