Even delen

De Plasserwaard

Wonen in het natuurgebied de Blauwe Kamer op een steenworp afstand van Wageningen. Met een ruim uitzicht op de meanderende rivier de Rijn. Levend in een van de acht ruime woningen die onderdeel uitmaken van een heel bijzonder rijksmonument: De Plasserwaard. Dan moet je jezelf wel gelukkig prijzen. De VvE is verzekerd bij Centraal Beheer Achmea.

De voormalige steenfabriek Plasserwaard staat op de oude fundamenten van een zogeheten veldoven die eind 19e eeuw in bedrijf ging. In 1930 verrees in het huidige natuurgebied De Blauwe Kamer onderdeel van het Utrechts Landschap een nieuwe steenfabriek. Vijftig jaar later sloot het de poorten vanwege het verouderde bakprocedé en verslechterende economie. Aanvankelijk zou de steenoven met schoorsteen een museumbestemming krijgen. Die plannen bleken financieel niet haalbaar.

Rijksmonumentenlijst

Drie mannen kregen in 1987 wel voldoende geld bij elkaar om het pand te kopen, met het doel om het een nieuwe functie te geven. Twee van de mannen haakten in de loop van het politieke en bureaucratische vergunningenproces af; eentje hield vol. Hij kreeg het voor elkaar om het karakteristieke pand in 2005 op de rijksmonumentenlijst te plaatsen. In 2008 volgde de woonbestemming. De restauratie en verbouwing startten eind 2009. Drie jaar later zijn alle luxe woningen verkocht en vinden de bewoners vanaf 2013 hele maal hun draai op deze bijzondere plek tussen dijk en rivier. De buitenkant van het pand is op het aanbrengen van inpandige balkons na, volledig in de oude glorie gerestaureerd/hersteld.

De ingang van de woningen is uniek. In de vorige functie van de entree was binnentreden met een temperatuur van 1200 graden vragen om een vroegtijdige dood. Tegenwoordig vormen de donkere ronde gewelven van de voormalige oven een originele wandbekleding van de hal en heerst er een aangenamere temperatuur.

De plek is rustgevend

De voorzitter van de VvE leidt ons rond in zijn huis en rond de fabriek. Enthousiast, trots en bevlogen. Hij is terug in zijn geboortestad. Bij toeval. Hij en zijn vrouw woonden met veel plezier in Driebergen. Zochten voor de komende jaren van hun leven een kleinere woning. Glimlachend: “Dat is niet gelukt. De locatie gaf de doorslag. Het uitzicht is iedere dag anders. We wonen vrij, stil en ruim, de plek is rustgevend.”

De benedenetage heeft nog drie voormalige ovens naast de entree die dienst doen als tuinkamers met toegang tot het ruime terras met uitzicht op de uiterwaarden en garage/opslagruimte. Het leven speelt zich af op de eerste etage, de voormalige zolder van de steenfabriek. Hoge wanden, tot in het nok van het pand en een brede en lange kamer kenmerken alle acht woningen. Details van de vorige functie van het pand komen op subtiele wijze terug in de inrichting. Zoals ovenafsluiters met massieve metalen wielen. Het brede balkon biedt een wijds uitzicht op de uiterwaarden van de Rijn, de oude kleiput en een kudde wilde paarden en koeien.

Waarom is de VvE bij Centraal Beheer Achmea verzekerd? “De premie zat aan de aantrekkelijke kant. En het contact met de verzekeraar liep goed. Zelfs op mijn niet alledaagse vragen, omdat onze verzekeringsconstructie niet standaard is, kreeg ik vrij snel antwoord.”

Op verzoek van de voorzitter van de VvE is zijn naam niet in het artikel opgenomen.