Even delen

Lening afsluiten om energie te besparen?


 

Van HR++ glas tot isolatie, zonnepanelen en LED-verlichting. Bij veel VvE’s staan maatregelen voor energiebesparing hoog op het verlanglijstje. Maar daar hangt vaak wel een flink prijskaartje aan. Sinds deze zomer kun je hier als VvE een lening voor afsluiten. Maar hoe krijg je je leden mee?

De VN houdt elk jaar een klimaatconferentie in Parijs. Doel is om met alle lidstaten afspraken te maken om de opwarming van de aarde te beperken. Bij de 21ste Klimaattop in december 2015 werd afgesproken dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden moet komen; het streven is 1,5 graad. Geen wonder dus dat dit onderwerp ook op de agenda stond op het Congres voor VvE Managers 2015, afgelopen 3 december bij Achmea in Zeist.

Kees Oomen, directeur van belangenorganisatie VvE Belang, schudde de zaal wakker. ‘Het onderwerp moet op de agenda van de VvE komen. Ga met duurzaam onderhoud aan de slag. Een beheerder die hier proactief mee bezig is, is een betere beheerder.’ Daarmee was de toon gezet.

Energiebespaarlening
Woningen en wooncomplexen ‘verduurzamen’ kan door HR++ glas te plaatsen, of bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of LED-verlichting. Deze maatregelen kosten vaak meer geld dan wat VvE’s in hun spaarpot hebben zitten. Sinds deze zomer kunnen VvE’s daarvoor de Energiebespaarlening afsluiten. De VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds is ondergebracht bij de Stichting Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (Svn).

Maandelijkse lasten
Toch is hiermee het probleem van de hoge kosten niet helemaal opgelost. Veel leden van VvE’s vinden de maandelijkse lasten van een lening hoog. De terugverdientijd van de investering is zo lang dat de leden niet meer in het pand wonen tegen de tijd dat de investering eruit is.
Heleen Plante, fondsmanager bij SVn gaf in Zeist tips. ‘Zorg ervoor dat je leden snappen wat de aanvraag van de lening inhoudt’, adviseert ze. ‘Plan een aparte Algemene Ledenvergadering in. Stel voor om een lening aan te gaan en geef aan wat de gevolgen zijn voor de VvE-bijdrage. Maak duidelijk dat er geen rekening wordt gehouden met de financiële situatie van de individuele leden.’ Ook adviseert ze een jurist mee te laten kijken naar de splitsingsakte. Want een lening moet daar wel bij passen.

Amersfoort
Begrip bij de leden kweken stond ook centraal in de presentatie van Erik Buitenhuis van Artea Beheer. Hij is nauw betrokken bij een VvE-project voor verduurzaming in drie gebouwen in Amersfoort. Daar is pas de eerste VvE Energiebespaarlening is ondertekend in het bijzijn van Minister Blok. ‘VvE’s krijgen een advies op maat, waarin duidelijk staat welke aanpassingen mogelijk zijn.. Of het nu de cv-installatie is, verlichting of isolatie van gevel, dak of vloer’, vertelde Buitenhuis.

‘Tijdens de fase van voorlichting gaat het erom de leden in een Algemene Ledenvergadering te overtuigen dat energiebesparing nodig is. Daarbij kijk je naar de mogelijkheden van financiering. Kan het uit het reservefonds? Is er een lening nodig, of kies je bijvoorbeeld voor crowdfunding? Heel aantrekkelijk wordt het als de voorschotten van de stookkosten kunnen worden gebruikt voor het terugbetalen van de lening. Dat creëert begrip en steun voor het initiatief.’

Meer informatie over de Energiebespaarlening voor VvE’s: www.ikinvesteerslim.nl