Even delen

Bedrijfsaansprakelijkheid: € 30.000 aan schadeclaims?

 

De opdrachten stromen binnen voor het productiebedrijf van Hans Meeuwis. Zijn omzet is hoger dan ooit. Maar dan valt er ineens een claim op de mat: € 30.000. Medische kosten van een klant die ongelukkig was gevallen in zijn fabriek. Zijn schuld? Hij moet in ieder geval betalen. 3 vragen (en antwoorden) over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?
Bedrijfsaansprakelijkheid dekt directe materiële schade en letselschade die u of uw medewerker tijdens het werk aan derden toebrengen. U stoot bijvoorbeeld de laptop van uw opdrachtgever om. Of zoals bij Hans: een klant struikelt over een rondslingerend stuk afval op uw terrein en breekt zijn sleutelbeen. Dan beschermt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering u.

Is dat hetzelfde als beroepsaansprakelijkheid?
Nee. Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het om een beroepsfout. U hebt bijvoorbeeld een verkeerde berekening gemaakt. Daardoor geeft u uw klant een onjuist advies, waardoor hij grote financiële schade lijdt. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt deze vermogensschade, dus financiële onkosten.

Maar wat als ik werk bij de klant thuis – en niet in mijn eigen pand?
Wanneer u werkt bij derden, heeft u zaken van anderen ter bewerking onder u. Uw timmerman timmert aan een nieuwe dakkapel bij de klant, maar beschadigt daarbij per ongeluk het dak. Of u wilt een zwaar granieten aanrechtblad plaatsen in de nieuwe keuken van uw opdrachtgever, maar laat dit vallen. Wanneer er in zo’n situatie door uw handelen schade ontstaat, worden deze onkosten niet gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met een opzichtdekking kunt u zich wel verzekeren tegen dit risico.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u direct gedekt voor materiële schade en letselschade die u aan anderen toebrengt.