Even delen

Martin Leushuis van VMO:

 De Oost-Nederlandse industrie is bezig aan een niet te stuiten opmars. Samenwerkingsverbanden schieten als paddenstoelen uit de grond, met innovatieve producten tot gevolg. Er worden nieuwe afzetmarkten aangeboord, tot helemaal in China toe. Sinds oud-ondernemer Martin Leushuis voorzitter-directeur is van de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), hebben deze ontwikkelingen een hoge vlucht genomen. “Ik roep al jaren dat bedrijven moeten samenwerken om te kunnen overleven”, aldus Leushuis. “Iedereen denkt altijd dat ie het alleen moet doen. Onzin. Samen ben je veel slagvaardiger.” Oostelijke maakbedrijven hebben heel lang ‘aan de verkeerde kant van het glas’ gezeten, vindt Leushuis: “Ze leverden alleen maar aan elkaar en hooguit aan bedrijven vlak over de grens. Terwijl deze regio leeft van de export! Dat hebben ze nu eindelijk ontdekt.”

Aerospace

Als voorman van de belangenorganisatie voor 180 bedrijven uit de maakindustrie, spoort Leushuis ‘zijn’ bedrijven voortdurend aan om bij elkaar te zitten en van elkaar te leren. Zo is er een cluster ‘Automotive’ en een cluster ‘Aerospace’. Stuk voor stuk bedrijven waar in schone, steriele omgevingen de meest ingewikkelde onderdelen worden gemaakt voor prachtige producten. Als het gaat om het imago van de industrie, valt er nog een hoop zendingswerk te verrichten: “Iedereen denkt bij industrie aan die man met die laskap”, zucht Leushuis. “En natuurlijk werken die er ook en zijn ze belangrijk voor onze bedrijven. Maar de industrie is veel meer. Laat nou die Donkervoort zien, die satelliet. Dát zijn onze eindproducten. Dáármee interesseer je jongeren weer voor de industrie.”

Marktgericht

Martin Leushuis neemt zijn bedrijven graag en enthousiast op sleeptouw. Dat doet hij ook als het gaat om verzekeringen. “Er was bij de leden behoefte aan een soort van CAR-verzekering voor montage. Dus ik heb onze verzekeraar Centraal Beheer Achmea gevraagd om die voor ons te ontwikkelen, en dat hebben ze gedaan. Dat is nou die marktgerichte, flexibele en creatieve instelling waar wij als VMO ons in herkennen.”

VMO heeft afspraken gemaakt met Centraal Beheer Achmea over verschillende verzekeringen. Per 1 januari wordt het pakket collectieve verzekeringen uitgebreid. U leest er meer over in de bijlage.