Even delen

Meer export naar opkomende markten

 

Hoewel het aandeel export naar Europa nog altijd veel hoger is dan dat van opkomende economieën, stijgt het aandeel van de opkomende markten in de Nederlandse export. De groeimogelijkheden voor de Nederlandse maakindustrie liggen niet meer alleen in Europa, maar zeker ook in de BRIC-landen en de Next Eleven (N11). Zo steeg de totale export naar de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) met 7,1 procent in het eerste kwartaal 2014*.

En vooral de landen die vallen onder de N11 zullen de komende jaren gaan groeien. De gemiddelde stijging van de afgelopen jaren ligt op 50 procent. Tot de N11 behoren Bangladesh, Egypte, Filipijnen, Indonesië, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, Turkije, Vietnam en Zuid-Korea.

Tip! Breng uw risico’s in kaart bij export In ieder land gelden andere wetten en regels voor:
  • douanerechten (in- en uitvoerrechten);
  • producteisen (o.a. etikettering en verpakking);
  • aansprakelijkheid;
  • verzekeringen en internationaal betalingsverkeer;
  • distributie en transport.

Exporteert u of gaat u exporteren naar deze opkomende landen? Bekijk dan via het Agentschap NL een overzicht van de wetten en regels bij export per land: informatie over wet- en regelgeving in het buitenland.

Aansprakelijkheidsrisico’s bij export

Breng uw aansprakelijkheidsrisico’s goed in kaart als u exporteert naar het buitenland. Check of uw leveringsvoorwaarden van toepassing zijn verklaard en worden geaccepteerd. En stel de leveringsvoorwaarden het liefst op in het Engels. Besteed daarbij nadrukkelijk aandacht aan de forumkeuze en rechtskeuze. Daarmee bepaalt u welk recht bij een eventueel geschil van toepassing is en wie de bevoegde rechter is. En, las but not least, controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking biedt voor de risico’s die u loopt bij export.

Meer info

Heeft u vragen over preventie of verzekeren van exportrisico’s? Neem dan contact met ons op voor advies. Wij helpen u graag om tot een verantwoorde keuze van maatregelen te komen, zodat uw exportrisico’s beheersbaar blijven.

*bron: Internationaliseringsmonitor 2014, Centraal Bureau voor de Statistiek 18-07-2014