Even delen

Onverzekerbare risico’s: milieu- en maatschappelijke rampen.

In opdracht van Centraal Beheer Achmea heeft Elsevier Media in het najaar van 2014 een online onderzoek uitgevoerd naar de omgang met onverzekerde risico’s door het Nederlandse bedrijfsleven. Op plek 3 van de top-20 belangrijkste onverzekerde risico’s staat milieu- en maatschappelijke rampen. Hoe bereidt uw bedrijf zich op een ramp voor? Een aantal tips.

Klimaatverandering zorgt voor een toename in het aantal natuurrampen. Ook terreur en oorlogen schuiven op in de richting van het Europese continent. Als er iets misgaat, kunnen de gevolgen groot zijn. U kunt daarom beter goed voorbereid zijn op onverzekerbare risico’s. De gevolgen zijn niet te overzien wanneer uw bedrijf wordt getroffen door een aardbeving, overstroming of sneeuwval van ongekende omvang. Het kan ook uw belangrijkste leverancier overkomen, waardoor de productie stagneert.

Controleer hedendaagse veiligheidsstandaarden

In Nederland zijn overstromingen en aardbevingen tegenwoordig reëel. Dat zie je bijvoorbeeld in Groningen. Hier wordt door de overheid wel maatregelen voor getroffen, maar los daarvan is het verstandig om uw eigen risicobewustzijn naar een hoger plan te tillen. Stel uzelf de nodige relevante vragen: hoe gevoelig is de bedrijfsplek voor natuurrampen en hoe stevig is uw bedrijfsgebouw? Platte daken kunnen bijvoorbeeld een risico vormen bij hevige water of sneeuwval. Vroeger golden er voor gebouwen andere veiligheidsstandaarden dan nu. Ga daarom na of uw bedrijf voldoet aan de hedendaagse veiligheidsstandaard. En bekijk, mocht er een calamiteit plaatsvinden, of u dan de productie ergens anders kunt onderbrengen.

Houd rekening met het onverwachte

Ga met uw toeleveranciers en afnemers in gesprek over de mate waarin hun bedrijfscontinuïteit gevoelig is voor natuurrampen. Zo kunt u dat ook doen voor elke andere grote calamiteit die tot gevolg kan hebben dat de productieketen stil komt te liggen. Risico’s spreiden, door met meer toeleveranciers en meer afnemers afspraken te maken, kan een oplossing zijn.

 

Bent u benieuwd wat nog meer onverzekerbare risico’s zijn? En wilt u tips van ondernemers en risicoadviseurs over hoe u hiermee om kunt gaan? Bestel dan het boek ‘Omgaan met onverzekerbare risico’s ’.