Even delen

De top 5-risico’s voor de groothandel

Als eigenaar van een groothandel bent u bezig met de kwaliteit van uw producten en diensten, de omzet en het personeel. U wilt niet nadenken over de risico’s van het vak. Maar juist op het moment dat u denkt dat alles reilt en zeilt, is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de kwetsbare zaken van uw bedrijf. Wat kan er zoal misgaan? Louis Koehorst, senior adviseur risicobeheer bij Centraal Beheer Achmea, zet de vijf grootste risico’s binnen de groothandel op een rij.

 

 1. Voorraad
  Een groothandel is een concentratie van goederen. Die voorraad kan op verschillende manieren verloren gaan, waardoor de bevoorrading van winkels niet kan plaatsvinden. Voorkom dat uw voorraad verloren gaat. Neem preventieve maatregelen tegen brand, inbraak en sneeuw.
 2. Distributie
  Bij ontstane schade aan de lading wordt er vaak vanuit gegaan dat de vervoerder automatisch aansprakelijk is. Toch is dit niet altijd het geval; in de algemene voorwaarden staan de specifieke vervoerscondities. In sommige gevallen is de eigenaar aansprakelijk. Bestudeer dus altijd goed de contracten.
 3. Beheersystemen
  Bij een grote voorraad mag een goed beheersysteem niet ontbreken Je moet immers weten wat er in- en uitgaat. De ICT moet dus op orde zijn. Van de hele administratie moet ook altijd een back-up aanwezig zijn. Mochten er bepaalde gegevens missen, dan hoeft u niet alles handmatig te controleren.
 4. Aantrekkelijke goederen
  Juwelen, alcohol, parfums en sigaretten. Luxegoederen hebben een enorme aantrekkingskracht op dieven. Bedenk ook dat de waarde van deze goeden kan fluctueren. Gelukkig zijn er speciale brancheverzekeringen voor inventaris en goederen. Laat u goed informeren door uw verzekeraar.
 5. Orderpicking
  De orderpicking moet altijd op orde zijn. Wordt dit niet goed uitgevoerd, dan zitten uw klanten straks met de problemen die ze op u kunnen verhalen. Denk bijvoorbeeld aan restaurants die niet de kwaliteit ontvangen die ze hebben gevraagd en daardoor klandizie mislopen.’

Met de Ondernemers Polis voor de Groothandel bent u in één keer beschermd tegen de belangrijkste en meest voorkomende schaderisico’s binnen uw branche.

U heeft alles goed geregeld, toch?

Met onze Risicoscan weet u het zeker.

Doe de Risicoscan