Even delen

'Bijzonder tevreden over samenwerking ARP'

Bestelwagens aanpassen voor rolstoelvervoer, glasrestelen monteren bij de werkbussen van een glaszetter, een videovoertuig bouwen voor de politie: Carrosseriefabriek Veth in Duiven is gespecialiseerd in de meest uiteenlopende bedrijfswagenaanpassingen. Voor de beveiliging van het buitenterrein maakt het bedrijf gebruik van de expertise van Achmea Risicoanalyse en Preventieadvies.

Onaangename verrassing

November 2011 wordt Veth onaangenaam verrast door een inbraak op het parkeerterrein waar bedrijfswagens van derden staan geparkeerd. Criminelen maken daarbij voor een groot bedrag aan onderdelen buit. Veth zorgt direct voor een upgrade van de beveiliging van het terrein middels een schrikdraad-detectiegordijn. De investering bedraagt zo’n 25 duizend euro. Maar in januari dit jaar is het weer raak. Dit keer gaan de criminelen zeer geraffineerd te werk. Ze bouwen een brug over de schrikdraadomheining en kunnen gedurende het hele weekend ongestoord hun slag slaan. Ze richten daarbij veel schade aan de auto’s aan.

Gronddetectiesysteem

Voor Veth is de maat nu goed vol. Het bedrijf schakelt de hulp in van Achmea Risicoanalyse en Preventieadvies (ARP) om ongewenste bezoekers voorgoed van het terrein te weren. Samen met risicoadviseur ARP Martien Tönnissen worden offertes opgevraagd bij vier partijen. Uiteindelijk kiest Veth voor een gronddetectiesysteem aangevuld met camera’s.

Wat is het GPS?

"Het Ground Protection System (GPS) is gebaseerd op onzichtbare, ondergrondse beveiliging”, legt Martien uit. “In dit geval gaat het om detectieslangen die worden ingegraven en gevuld zijn met een vloeistof. Door drukdifferentiatie, veroorzaakt door een indringer, wordt er een melding gegenereerd en doorgegeven aan de meldkamer (PAC). Door de aanwezige camera's kan dan op het terrein gekeken worden en afhankelijk hiervan de bewakingsdienst worden gewaarschuwd.”

Beveiliging voor een goede nachtrust

In tegenstelling tot schrikdetectie gaat van GPS geen preventieve werking uit, wat zowel voor- als nadelen heeft. Veth heeft nu echter het beste van beide werelden, aangevuld met camera's. Martien: “Ik vind het mooi dat Veth de beveiliging niet heeft geüpgraded omdat het ‘moest’, maar omdat men het zelf wilde. Niet alleen voor de continuïteit maar vooral ook voor een goede nachtrust. Top.”

Onafhankelijke partij

En de klant zelf? Die is “bijzonder tevreden over de samenwerking met ARP”, aldus Veth: Martien heeft ons goed geholpen onze weg te vinden in hebben hier geen ervaring mee, worden ineens geconfronteerd met inbraak. Dus lieten we ons voor de beveiliging graag adviseren door een onafhankelijke partij. Het gaat tenslotte om een hoop geld. Alles bij elkaar, inclusief het inhuren van een tijdelijke bouwplaatsbeveiliging, heeft deze aanpassing ons 35 duizend euro gekost. Dan wil je wel zeker weten dat je als bedrijf daarmee al het mogelijke hebt gedaan om inbraak voortaan uit te sluiten.”