Even delen

Zekerheid voor Nederlandse monumenten

Nederland is veel bijzondere panden rijk, waaronder bijna 62.000 Rijksmonumenten. Elk jaar komen er weer objecten bij die de status monument krijgen. Dit is belangrijk om het voortbestaan ervan te waarborgen.

 

Monumenten houden we in stand omdat ze ons veel vertellen over onze historie. Er bestaan tal van speciale regelingen voor eigenaren van deze objecten. Zo zijn er subsidies en laagrentende leningen beschikbaar voor onderhoud en restauratie. Voor bewoners van een Rijksmonument zijn de instandhoudingskosten zelfs aftrekbaar van de inkomensbelasting.

Om het belang en de waarde van monumenten onder de aandacht te brengen, zijn tientallen monumenten tijdens de Open Monumentendagen (jaarlijks het tweede weekend van september) geopend voor publiek. Daar komen elk jaar weer nieuwe objecten bij. We noemen drie aanvullingen van het afgelopen jaar:

1. Hoofdkantoor ANWB, Den Haag

Op de grens van Wassenaar en Den Haag staat het hoofdkantoor van de ANWB. Het kantoor en publieksgedeelte werden in 1962 gebouwd en staan sinds het voorjaar van 2015 op de Rijksmonumentenlijst. Het complex dat ontworpen is door architect J.F. Berghoef is opgenomen in het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965. Dit is een selectie van monumenten die de veelzijdige geschiedenis, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland tonen.

2. Voormalig zusterhuis, Alkmaar

De Oudegracht werd in 1535 gegraven als grens van de stad. Toen in 1573 die functie verviel werden hier woningen gebouwd. In de negentiende eeuw kreeg het gebouw een functie als school. Eerst vestigde de Franse jongejuffrouwenschool zich in het pand, en vervolgens de Openbare Meisjesschool. Nu, twee eeuwen later is het gebouw net gerestaureerd. In 2015 zijn er 10 appartementen met binnentuin gerealiseerd en is het oude poortje naar de tuin hersteld. Het object is gebouwd in de vroege Hollandse Renaissancestijl en kent vele prachtige details.

3. De Witte Molen, Arnhem

Aan de rand van Park Sonsbeek staat de Witte Watermolen. De molen is omstreeks 1470 gebouwd en is de enige van de twee overgebleven molens in het park die nog in gebruik is. Een beroepsmolenaar werkt samen met vrijwilligers een aantal keer per week in de molen. Ze produceren dan onder andere verschillende soorten meel. De molen is al een tijd geopend voor publiek en opende onlangs een molenwinkel, waar men allerlei molenproducten kan kopen.

Zekerheid met de Monumentenverzekering

Omdat het voortbestaan van de monumenten van belang is voor het Nederlandse erfgoed, is zekerheid belangrijk. Daarom is er speciaal voor deze gebouwen onze Monumentenverzekering. Want wat nou als er iets gebeurt of schade ontstaat? Tijdens de Open Monumentendag is er extra aandacht voor de ambachtelijke schoonheid van monumenten. Het bijzondere stucwerk, originele muurbeschilderingen, de vakkundige betimmering. Onze Monumentenverzekering sluit hierbij aan. Elke schade proberen wij zo veel mogelijk te herstellen met dezelfde of vergelijkbare materialen. Zodat uw panden hun monumentale uitstraling blijven behouden.