Even delen

Ketensamenwerking

Bouwen is vaak complex en kent de nodige valkuilen. Bij een project zijn meerdere partijen betrokken. Tussen het eerste idee en de uiteindelijke oplevering van een gebouw kan er gemakkelijk iets fout gaan. Fouten in het ontwerp, de uitvoering, de communicatie en het management kunnen faalkosten veroorzaken. Faalkosten worden meestal pas in de uitvoeringsfase ontdekt, terwijl de oorzaak vaak eerder in het traject ligt.

De keten

Centraal Beheer Achmea introduceert binnenkort een totaaloplossing voor de bouw. In het huidige systeem is er vaak sprake van meerdere polissen en dubbele dekking. De kans is dan groot dat partijen bij elkaar de aansprakelijkheid op het bordje willen leggen als er sprake is van bijvoorbeeld faalkosten. Door ketensamenwerking kunnen partijen die discussies vermijden. Verder is het verminderen van faalkosten cruciaal voor meer winst of om goedkoper te kunnen bouwen. Met ketensamenwerking is dat haalbaar.

Verantwoordelijkheid

Vaak is het niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de fout: de opdrachtgever, de adviseur of de aannemer? Daarom hebben ze allemaal één grote wens. Namelijk dat ze op het vlak van risico’s alles goed geregeld hebben. Faalkosten ontstaan vooral doordat schakels in de bouwkolom niet of nauwelijks in elkaar haken en door miscommunicatie. “De bouw moet van een traditionele naar een vernieuwende manier van samenwerken. In mijn ogen is de meeste efficiency te behalen met ketensamenwerking, ketenintegratie of co-makership”, aldus Wilber Hakman, bouwspecialist van Centraal Beheer Achmea.

Alle gegevens in één model

Woningcorporaties zijn hier voorlopers in. Verder staan ook steeds meer adviesbureaus en architecten ervoor open om informatie met andere partijen te delen. Dit gebeurt onder meer in de vorm van BIM, ofwel Building Information Modeling. BIM is een driedimensionaal digitaal model van een gebouw of constructie. In een BIM zijn alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces geïntegreerd en alle betrokken partijen kunnen ermee werken.

Vertrouwen moet groeien

“In de huidige marktsituatie zijn partijen meer dan ooit op elkaar aangewezen om schades en kosten te minimaliseren. Dat vraagt om vertrouwen en bereidheid om zaken op elkaar af te stemmen. Gelukkig gaan steeds meer architecten, adviesbureaus en aannemers proactief op zoek naar ketensamenwerking. Dat vraagt om een open houding, jezelf kwetsbaar durven opstellen. Die bereidheid moet groeien, maar ik zie positieve signalen.”

Meer informatie?

Voor meer informatie over de ketensamenwerking belt u Even Apeldoorn: telefoonnummer (055) 579 8600, keuze 3.