Even delen

Houd uw pand in gebruik

Graffiti op de muren, gesprongen waterleidingen. Of ernstiger schade. Het is de nachtmerrie van elke pandeigenaar. Vooral wanneer een gebouw leeg staat, liggen schade en verval op de loer. Welke risico’s zijn het grootst? En belangrijker: hoe kunt u uw pand hiertegen beschermen?

In Heerlen was het raak: koperdieven sloegen hun slag in een pand dat leeg stond in verband met een renovatie. Ze stalen koperen gasleidingen. Gevolg: een enorme explosie, met drie gewonden. Het gebouw werd volledig onbruikbaar en moest worden gesloopt.

Dit is een schade dat ook bij een leegstaand gebouw kan gebeuren, waar niet meer 24 uur per dag iemand aanwezig is. Leegstand is voor een gebouw én voor de eigenaar zeer nadelig. Niet alleen kunnen dieven er makkelijker hun slag slaan. U mist als eigenaar ook huurinkomsten. En de kans is groot dat er (ongemerkt) schade ontstaat en het gebouw in verval raakt.

Top 4 schade-oorzaken bij leegstaande gebouwen:

  • Vandalisme: zoals graffiti, ingegooide ruiten of brandstichting.
  • Diefstal: denk aan koperen leidingen, maar ook sanitair of cv-ketels worden vaak onrechtmatig verwijderd.
  • Vorst: waterschade door kapotgevroren waterleidingen.
  • Illegaal gebruik: kraken en hennepteelt kunnen gevolgschade veroorzaken, zoals brand.

De dekking verandert
Johan Diepstra, productmanager Brandverzekeringen Bedrijven bij Achmea, waarschuwt ervoor dat de dekking van de schadeverzekeringen verandert zodra een gebouw leeg komt te staan. ‘In de meeste gevallen dekt de verzekering nog brand- en stormschade. Maar voor bijvoorbeeld waterschade of schade door vandalisme vervalt vaak de dekking.’ Ook komt het voor dat verzekeraars een hogere premie gaan vragen of dat het eigen risico wordt verhoogd.

‘Daarom is het slim om leegstand zo snel mogelijk bij uw verzekeraar te melden’, zegt Diepstra. De verzekeraar kijkt dan welke dekking er nog is en wat voor u de beste oplossing is. Ook kunnen wij advies geven over welke maatregelen u kunt treffen om het pand in goede staat te houden. Dat kan iets eenvoudigs zijn. Diepstra: ‘Stelt u zich voor: het gebouw wordt niet meer verwarmd en het gaat vriezen. Door de kou knappen de leidingen. Vervolgens ontstaat lekkage. Maar doordat het gebouw leeg staat wordt dit niet opgemerkt. De waterschade die daardoor ontstaat kan enorm zijn. Door de waterleidingen af te tappen en dicht te draaien, kunt u al veel schade voorkomen.’

Top 4 maatregelen om uw gebouw te beschermen:

  • Zorg voor een leefbare uitstraling van het pand: zorg voor goed noodzakelijk onderhoud en houd het terrein schoon.
  • Controleer regelmatig of alles nog in orde is.
  • Als gas, water en/of elektra nog aangesloten zijn, moeten de installaties voldoen aan de geldende NEN-normen.
  • Tap en sluit waterleidingen af wanneer het gebouw niet meer verwarmd wordt.

Schakel een leegstandsbeheerder in
U beperkt de nadelen van leegstand door een leegstandsbeheerder in te schakelen. Die zorgt voor toezicht, bewoning en onderhoud van het pand. Kies een leegstandsbeheerder met certificaat. Dan behoudt u met de gebouwenverzekering van Centraal Beheer een normale dekking. Zonder extra kosten.