Even delen

Wat doe je met een leegstaand pand?

Ruim één op de tien gebouwen in Nederland staat leeg. Met name voor kantoor- en winkelpanden is het niet eenvoudig om nieuwe huurders te vinden. Hoe ga je hier als vastgoedeigenaar mee om? Volgens Marcel Heringa, senior accountmanager bouw en vastgoed, zijn er drie opties: je kunt een leegstandsbeheerder inschakelen, je maakt het pand aantrekkelijker voor huurders of je zoekt naar een nieuwe bestemming voor het gebouw.

 

  1. Leegstandsbeheerder
    Als je van een leegstand pand af wilt, schakel je een leegstandsbeheerder in. De leegstandbeheerder heeft ervaring met niet-verhuurde panden en denkt mee over een aantrekkelijkere inrichting van het pand, zoekt naar huurders die voldoen aan het huurdersprofiel of bedenkt een nieuwe bestemming voor het pand.
  2. Aantrekkelijker maken voor huurders
    Je kunt natuurlijk ook zelf proberen het pand rendabel te maken. Dan moet je als vastgoedeigenaar vooral gericht kijken naar de ligging van het pand. Is er in de omgeving eigenlijk wel vraag naar een kantoor- of winkelpand? Is het pand goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Ligt het pand in een prettige omgeving? Daarnaast is het belangrijk dat je ook kijkt naar de huurprijs van het pand en de faciliteiten die in het gebouw aanwezig zijn. Ook is het zinvol om als eigenaren van leegstaande kantoorpanden extra aandacht te besteden aan ‘Het Nieuwe Werken’. Denk daarbij niet alleen aan de mogelijkheid om flexibele werkplekken te creëren, maar ook aan bijvoorbeeld de aanwezigheid van een fitnessruimte. Dit kan de verhuurbaarheid van het pand een boost te geven.
  3. Het vinden van een nieuwe bestemming
    Als er in de nabije omgeving van het pand geen vraag is naar kantoor- of winkelruimte, kun je overwegen of het realistisch is om een nieuwe bestemming voor het pand te creëren. Waar is er wél vraag naar? Zijn dat ruime, luxueuze appartementen of toch kleinere studentenunits? Bijzondere woonobjecten zijn bijvoorbeeld momenteel erg in trek bij woningzoekenden. Houd wel rekening met de (financiële) haalbaarheid van de plannen.